Küresel iklim değişikliğiyle birlikte zaten dünyadaki birçok kentin artık daha fazla su alacağı ve hatta bazılarının sular altında kalacağı tahmin ediliyordu. Ancak bilim insanları, yaptıkları bir araştırma ile bunu net bir şekilde gözler önüne koydular.
YERİN ÇÖKMESİ DE ETKİLİ
Yeni araştırmalara göre, yerin batması ve deniz seviyelerinin yükselmesi, New York, Boston, San Francisco ve Miami de dahil olmak üzere ABD'nin 32 kıyı kentinde yarım milyondan fazla insanı tekrarlayan su baskınları riskiyle karşı karşıya bırakacak.
2050'YE KADAR ÖNLEM ALINMAK ZORUNDA
Bu riski azaltmak için hiçbir şey yapılmazsa, su baskınları 2050 yılına kadar 107 milyar dolarlık hasara neden olabilir.
0,3 METRE YÜKSELECEK
ABD nüfusunun yaklaşık %30'u, deniz seviyelerinin 2050 yılına kadar 0,3 metreye kadar yükselmesinin beklendiği kıyı boyunca uzanan şehirlerde yaşıyor . Ancak önceki sel tahminleri bu artışı hesaba katmış olsa da, birçok ABD şehrinin endişe verici düzeyde batma oranını hesaba katmıyor . Nature dergisinde 5 Mart'ta yayınlanan yeni bir çalışma, yükselen deniz seviyeleri ve batan karaların çifte darbesini modelledi.
Blacksburg'daki Virginia Tech'ten jeofizikçi Leonard Ohenhen , bir e-postada WordsSideKick.com'a şöyle konuştu : "Önceki sel tahminlerinde çökmenin ihmal edilmesi, büyük ölçüde kademeli doğasına atfedilebilir ve çoğu zaman hemen fark edilmez." "Araştırmamızın bulguları, çökmeye ilişkin mevcut bilgiler göz önüne alındığında bir dereceye kadar tahmin edilmiş olsa da yine de çarpıcıydı."
BUZULLAR HIZLA ERİMEYE DEVAM EDİYOR
20. yüzyıldan bu yana iklim değişikliği buzulları eritiyor ve okyanus suyunu ısıtıyor, bu da suyun genişlemesine neden oluyor ve son otuz yılda deniz seviyelerinin yılda yaklaşık 0,13 inç (3,4 milimetre) yükselmesine neden oluyor .
Ancak aynı zamanda kıyı bölgelerindeki araziler de mükemmel bir faktör fırtınası nedeniyle batıyor: metropoller daha uzun ve daha ağırlaşıyor; Son buzul çağının sona ermesinin ardından kıyı arazisi aşağıya doğru kayıyor ; ve gaz, su ve diğer malzemeler toplu halde yerin altından kaldırılarak şehirlerin altındaki arazinin oyulmasına neden oldu .
Tüm bunlar sayesinde kıyı şehirleri yılda 0,2 inç (5 mm) kadar batmaya başladı ve etkilenen bölgelerdeki göreceli deniz seviyesindeki değişiklikler üç katına çıktı.
Göreceli deniz seviyesindeki yükselişlerin oluşturduğu tehdidi daha iyi anlamak için araştırmacılar, Atlantik, Pasifik ve Körfez kıyılarındaki 32 ABD şehrinin etrafındaki çökmeleri gösteren radardan elde edilen hassas verileri sel tehlikesi modellerine aktardı ve daha sonra en fazla görülen bölgeleri haritalandırdı. riskli.
Bilim adamları, sel haritasını 2010 ABD Nüfus Sayımından elde edilen nüfus verileriyle kaplayarak, gelecekteki sellerin yol açacağı insani ve ekonomik maliyetlere ilişkin bazı kaba tahminler ürettiler.
Önleyici adımlar atılmadığı takdirde ABD kıyılarındaki 280.000 mülkte yaşayan 50 kişiden 1'inin etkileneceğini buldular. Zararların orantısız bir kısmı da azınlıklar ve düşük gelirli gruplar tarafından üstlenilecek.
Bunu önlemek için ABD'nin, kıyı savunmasını güçlendirmenin yanı sıra daha fazla çöküntüyü önlemek için doğal gaz ve yeraltı suyu çıkarımını sınırlaması gerekecek.
"Hem yapısal savunmalara hem de çökme yönetimi stratejilerine önemli yatırımların gerekli olacağı açıktır." Ohenhen dedi. "Bu tür yatırımların ekonomik sonuçları, çok daha büyük ekonomik ve sosyal etkilere yol açabilecek eylemsizliğin potansiyel maliyetlerine karşı tartılmalıdır."
Ve çöküntü sadece ABD'nin sorunu değil. Yeraltı suyunun çekilmesi nedeniyle batan toprakların 2040 yılına kadar dünya nüfusunun %19'unu etkilemesi bekleniyor ve hatta insanlar Dünya'nın eğimini değiştirecek kadar su bile pompaladı . Endonezya'da hükümet, mega kentin son on yılda 2,5 metreden fazla batmasının ardından başkentini (11 milyon kişiye ev sahipliği yapan) Jakarta'dan Borneo'ya taşıyacağını duyurdu .