Küresel ısınma dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri olurken akıllardaki yerini korurken bilim adamları çok konuşulacak bir çalışmayla gündemi değiştirdi. Bir grup bilim insanı, yaptıkları çalışma soncunda Dünya’nın 1993 ile 2010 yılları arasında yaklaşık 80 santimetre eğildiğini ortaya çıkardı.
Bilim adamları, söz konusu çalışmaya göre insanların yedi yıllık dönemde yaklaşık 2150 gigaton (860 milyon olimpik yüzme havuzunu doldurmaya yetecek kadar) yeraltı suyu pompaladığını tahmin ediyor. Miktar, deniz seviyesinin yükselmesinde yaklaşık altı milimetreyi buldu.
Seul Ulusal Üniversitesi'nde çalışmayı yöneten bir jeofizikçi olan Ki-Weon Seo, "Dünya'nın dönme kutbu aslında çok değişiyor" dedi. Ki-Weon Seo, "Çalışmamız, iklimle ilgili nedenler arasında, yeraltı suyunun yeniden dağılımının aslında dönme kutbunun kayması üzerinde en büyük etkiye sahip olduğunu gösteriyor” dedi.
Suyun Dünya'nın dönüşünü değiştirme yeteneği 2016'da keşfedildi, ancak şimdiye kadar yeraltı suyunun özel katkısı keşfedilmedi. Amerikan Jeofizik Birliği'nin Jeofizik Araştırma Mektupları'nda yayınlanan yeni çalışmada araştırmacılar, Dünya'nın dönme kutbunun kaymasında ve suyun hareketinde gözlenen değişiklikleri modellediler.
İlk olarak, farklı yeraltı suyu dağılımı senaryolarını hesaba katmadan önce sadece buz tabakalarını ve buzulları çalışmaya dâhil ettiler. Modelin, yalnızca 2150 gigaton yeraltı suyu dağılımını içerdiğinde gözlemlenen kutup kaymasıyla eşleştiğini buldular.
Doçent Seo, "Dönme direği kaymasının açıklanamayan nedenini bulduğuma çok sevindim. Öte yandan, bir Dünya sakini ve bir baba olarak, yeraltı suyunun pompalanmasının deniz seviyesinin yükselmesinin bir başka kaynağı olduğunu görmek beni endişelendiriyor ve şaşırtıyor” ifadelerini kullandı.