Küresel ısınmanın zirve yapmaya başladığı dünyada artık herkesin korkulu rüyası bu sene vurması beklenen el nino sıcakları. El nino sıcaklarının ardından dünyanın sıcaklığı 1,5 santigrat dereceyi aşabilir. Bu da hepimiz için çok kötü haber anlamına geliyor.
Fakat henüz el nino etkili olmaya başlamadan insanoğlu olarak bugüne kadar doğamıza büyük zararlar verdik. Dünya genelindeki göller hakkında yazılan bir makale de bu durumu net bir şekilde gözler önüne serdi.
Bilim adamlarının bulduğuna göre dünyadaki göllerin yarısından fazlası kuruyor ve bu çoğunlukla bizim hatamız.
YÜZDE 53'Ü KÜÇÜLDÜ
Science dergisinde Perşembe günü yayınlanan yeni bir makaleye göre , dünya çapındaki göllerin yüzde 53'ü 1992 ile 2020 arasında küçüldü.
Yazarlar, bu su kaybı seviyesinin ABD'deki hacim olarak en büyük rezervuar olan 17 Lake Meads'e eşdeğer olduğunu söylüyor.
Colorado Boulder Üniversitesi'nde misafir araştırmacı ve Virginia Üniversitesi'nde iklim uzmanı olan CIRES (Çevre Bilimlerinde Araştırma Kooperatifi Enstitüsü) başyazarı Fangfang Yao, Newsweek'e “Bunun küresel bir kuruma modeli olduğunu söyleyebiliriz” dedi . "Kurutma, Batı Orta Asya, Orta Doğu, Batı Hindistan, Doğu Çin, Kuzey ve Doğu Avrupa, Okyanusya, Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Kanada, Güney Afrika ve Güney'in çoğu gibi hem kurak hem de nemli bölgelerde belirgindir. Amerika."
Bu sonuca varmak için Yao ve yazar arkadaşları, son otuz yılda uydular tarafından yakalanan -gezegendeki göl suyunun yüzde 95'ini oluşturan- Dünya'nın en büyük 1.972 gölünün 250.000 göl alanı anlık görüntüsünü analiz etti. Ayrıca verilerindeki belirsizliği azaltmak için uzun vadeli su seviyesi kayıtları kullandılar.