Kilosu 5 bin TL, dünyanın en pahalı parfümlerinde kullanılıyor: Firavunlar döneminden Osmanlı’ya mucizevi etkisiyle tanınan yağ Türkiye'de

Dünyada yalnızca Güney Amerika, Honduras ve Muğla’da yetişen ve Mısır uygarlığında başta firavunlar olmak üzere mumyalama malzemesi olarak kullanılan ve günümüze dek ilaç ve kozmetik sanayiinde kullanılan “sığla yağı”nın üretimi 6 senenin ardından yeniden başladı.

YAPIMI OLDUKÇA ZAHMETLİ

Türkiye’de sadece Muğla’nın Köyceğiz ilçesi Kavakarası Mahallesi'nde gerçekleştirilen sığla yağı üretiminde bu yıl hedef 1 ton sığla yağı ve 3 ton sığla buhuru üretimi hedefleniyor. Sığla buhuru genellikle mevlid başta olmak üzere kırsal kesimlerde evlerin odalarında hoş koku vermesi için yağı çıkarılan ağaç kabuklarının yakılması ile elde ediliyor.

Sığla yağı üretimini uzman kişiler tarafından yapılıyor. Ağacın kabukları ‘Kızıllatma’ adı verilen işlemi esnasında ne çok fazla kazınıyor, ne de az. Ağacın kabuklarının çok fazla sıyrılması ağaç ömrünü azaltıyor. Kızıllatma işleminin ardından 15 gün bekledikten sonra ağaçların gövdesindeki reçine ve kabuklar sıyrılıyor. Kabuklar çuvallar ile sığla üretim merkezine taşınıyor. Burada kabuklar bir sür odun ateşinde kaynadıktan sonra pres makinesine atılarak sığla yağı çıkarılıyor. Yağı çıkarılan sığla kabukları atılmayarak kurumaya bırakılıyor ve kuruyan bu kabuklar buhur olarak kullanılıyor.