Kilosu 5 bin TL, dünyanın en pahalı parfümlerinde kullanılıyor: Firavunlar döneminden Osmanlı’ya mucizevi etkisiyle tanınan yağ Türkiye'de
Dünyada yalnızca Güney Amerika, Honduras ve Muğla’da yetişen ve Mısır uygarlığında başta firavunlar olmak üzere mumyalama malzemesi olarak kullanılan ve günümüze dek ilaç ve kozmetik sanayiinde kullanılan “sığla yağı”nın üretimi 6 senenin ardından yeniden başladı.
SIĞLA YAĞINI ELDE ETMENİN AŞAMALARI
Sığla yağı üretimini yapan işçilerden Oktay Aydemir, “İlk aşamada ağacın kabuğunu alıyoruz. 15-20 gün sonra ağacın ikinci defa kabuğunu alıyoruz. Yani ikinci ayama dediğimiz ağacın kemiği ortaya çıkıyor. 15-20 gün sonra bu defa ağaç kendini onarmaya başlıyor. Onardıkça da yağ vermeye başlıyor. Biz bir daha alıyoruz. Bir daha alınca yağ akmaya başlıyor. Bu aşamalar hemen olmuyor. Bir hafta veya 10 gün aralıkla oluyor. Kabukla birlikte aldığımız yağları Orman İşletmede sıkıyoruz. Yani kaynamış suyun içinde 10 dakika bekletip ondan sonra preste sıkıyoruz. Sıkılan yağ su ile beraber gidiyor ve yağ kazanlarda birikiyor. Kazanlarda yağın ağırlığı çok olduğu için yağ alta iniyor, su üstte kalıyor. Yağ ihalesini alan arkadaşlar yağı teslim alıyor” dedi.