İnternetteki emlak ilanlarında yeni dönem başlıyor
İnternet ortamında yayımlanan ilanlara yönelik yeni düzenlemeye göre aracı hizmet sağlayıcıları, sosyal ağ sağlayıcıları ile yer sağlayıcılar için sürekli bilgi verme zorunluluğu getirildi. Böylelikle asılsız ilanların ortadan kaldırılması ve fahiş fiyat artışının engellenmesi hedefleniyor.
İnternet ortamında yayımlanan ilanlara yönelik bildirim yapılmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesine dair tebliğ yayımlandı. 31.05.2022 tarih ve 31852 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 538 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği hakkında bilgi veren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan “İlgili tebliğ ile taşınır ve taşınmazlar ile mal ve hizmetlerin alınması, satılması veya kiralanmasının temin edilmesine yönelik olarak verilen ilanların yayımlanmasına aracılık eden aracı hizmet sağlayıcıları, sosyal ağ sağlayıcıları ile yer sağlayıcılara bazı düzenlemeler getirildi. Düzenlemeye göre bu sağlayıcılar başkanlık tarafından belirlenecek tüm bilgileri takvim yılının birer aylık süreleri içerisinde Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi Transfer Sistemini üzerinden bildirim yapacak” dedi.
Fahiş fiyatlar engellenecek
Yapılan düzenlemede emlak işletmelerinin durumuna da değinen Akdoğan “İlgili tebliğin amacı genel olarak asılsız ilanların ortadan kaldırılması ve fahiş fiyat artışının engellenmesine yönelik. Emlak işletmeleri tebliğde geçen aracı hizmet sağlayıcısı olmayıp, ilan veren kişiler hükmünde görünüyor. Eğer emlak işletmesinin ayrı bir web sitesi de var ve ilanları bu site üzerinden yayımlıyor ise tebliğdeki yer sağlayıcı olarak da değerlendirilebilir. Düzenleme ile yer sağlayıcıları, yani portallar üzerinden ilan verenler, verdikleri ilanlara yönelik olarak mülkiyet sahibine ilişkin bilgilerin de bildirmek zorunda olacak. Sürecin işletilebilmesi amacı ile Bilgi Transfer Sisteminine uygun veri format ve standartları yakın zamanda oluşturulacak, ilan girişinde emlak işletmeleri bu bilgileri de (Mal sahibi TC, Taşınmaz Kimlik gibi) portallara girecek. Portallar da bunları kurumla aylık olarak paylaşacak. İlan sahibi bilgileri web tapu sistemi ile kontrol edilecek, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunanlar ile ilgili cezai hükümler saklıdır. Emlak işletmelerinin kendi firmalarına ait web siteleri varsa, alt yapısını bu düzenlemeye uygun hale getirmeleri gerekecek. Söz konusu uygulama ile sahte ilanların, yetkisi olmadan ilan girişi yapan sahte aracıların engellenmesi hedeflenmekte” ifadelerini kullandı.
‘Entegrasyon sağlanmalı’
TÜGEM olarak süreci yakından takip etmeye ve katkı sunmaya devam edeceklerini kaydeden Akdoğan “Bizler sistemin Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden ilerletilmesini ve emlak işletmelerinin ihtiyaç duyduğu bilgi ve belgelere erişebilmelerini öneriyoruz. Bu çerçevede portalların ve aracı hizmet sağlayıcılarının, yazılım sistemlerini geliştirmeleri için daha geniş bir süreye ihtiyaç olduğunu değerlendiriyoruz. Umarız bu uygulama ile asılsız ilanlar engellenebilir, yetki belgeli emlak işletmelerinin süreçleri daha sağlıklı hale getirilebilir” diye konuştu.