İslam Memiş

İslam Memiş

[email protected]

Son Yazıları

Seçim sürecinde yeni ekonomik dönüşüm…

Seçimlerin yaklaşmasıyla beraber hükümetten her hafta yeni bir destek, teşvik ve yatırım haberleri gelmeye devam ediyor.

Seçimlere kadar daha sık teşvik ve destek açıklamaları beklenmekte.Bu süreçte yeni normallere de hazırlıklı olmak gerekli.

Yazının Devamı

Dolar müdahalesi ne zaman gelir?

Dolar endeksinin (dxy) 20 yıl aradan sonra 114,42 seviyesine yükselmesi, tüm dünyada doların değer kazanma sürecini destekledi.

Tabii burada önemli olan faktör Fed’in para politikası.

Yazının Devamı

İslam Memiş: Dikkat bu hafta karmakarışık olacak

Belirsizlik ve riskler artıyor!

Cuma günü dolar endeksinin (dxy), 113 seviyesine yükselmesiyle beraber küresel piyasaların alt üst olduğunu gördük. Dolar karşısında her şey sert satışlara maruz kaldı. Bugün ise kıyımın devam ettiğini gözlemliyoruz. Dxy, 114,41 seviyesini test etti. Emtia, kripto paralar, pariteler ve borsalarda sert satışlar devam ediyor. Neler olduğu, olacağı ve sonucu belli değil. ABD’nin mesajı tüm merkez bankalarına net. DAHA ÇOK FAİZ ARTIRIN!

Yazının Devamı

İslam Memiş: 1 Ekim'e hazırlık yapın!

Ekim hazırlığı için son hafta!

Bu hafta merkez bankalarının faiz kararlarını gördük. Piyasalar, yeni bir fiyatlama için hazır. Eylül ayının bitmesine bir hafta var. Oyuncular, Ekim hazırlı yaparak Eylül kapanışından işaret verebilir. Fed’in 75 baz puanlık faiz artırımı piyasalar tarafından sürpriz olarak algılanmadı, çünkü beklenti o yöndeydi. TCMB, 100 baz puanlık faiz indirimiyle tekrar şaşırttı. Dolar, hem küresel hem de yurt içi piyasalarda değer kazandı. Dolar endeksi (dxy), 20 yılın zirvesi 111,64 seviyesine yükselirken, dolar/TL kuru 18,48 lirayı gördü. Dolar bu hafta da emtia, parite ve kripto paraları baskıladı. Ancak 1 Ekim tarihi itibariyle yılın son çeyreği için hazırlık yapmak gerek. Yılın son çeyreği, yılın ilk çeyreği gibi olabilir. Yani, dolar endeksinde gerileme, emtia, parite ve kripto paralarda yükselişler başlayabilir. Bunun ilk işaretini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin verdi. Putin, Çarşamba sabahı seferberlik ilan ederek, tehditlerini yeniledi. Diğer yandan farklı ülkelerde de yeni gelişmeler yaşanıyor. İran’da yaşanan ayaklanma ve çatışmalar daha da büyüyebilir. Rusya-Ukrayna, Azerbaycan-Ermenistan, Çin-Tayvan, Türkiye-Yunanistan gibi ülkelerde gerilim artıyor. Sınırlar yeniden çiziliyor, piyasalar yeniden geriliyor. Enflasyon ile mücadele zorlaşıyor, resesyon ve stagflasyon süreci hızlanıyor. Ekim ayı itibariyle piyasalarda yeni bir fiyatlama başlayacağını düşünüyorum. Ekim’e 1 hafta kalmışken dolar ile ne ucuzsa o tarafa yönelmek gerekir. Orta ve uzun vadede dolar karşısındaki enstrümanlarda yeni ataklara hazırlıklı olmak gerek.

Yazının Devamı

Piyasalarda bu hafta volatilite yüksek olur

Başta Amerika, İngiltere, Çin ve Türkiye ve Japonya ve toplam 25 ülkenin merkez bankaları faiz kararlarını açıklayacak.

Avrupa’da ise Başkan Christine Lagarde’nin konuşması olacak.

Yazının Devamı

İslam Memiş: Bu hafta yükseliş bekliyorum!

Bu hafta Enflasyon ve Avrupa Merkez Bankası’na odaklanacağız… Bu hafta yurt içinde enflasyon verisine, yurt dışında Avrupa Merkez Bankası’na (ECB) odaklanacağız. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon verisini açıkladı. En son yüzde 79,60 olarak açıklanan enflasyon verisi, yüzde 80,21 olarak açıklandı.

Son 1 yılda gübre fiyatlarındaki artış yüzde 234, tarım enerji maliyetleri yüzde 228, mazot fiyatı yüzde 242, yem fiyatı yüzde 146 artmış. Yine son açıklanan elektrik ve doğalgaz zamlarını göz önünde bulundurduğumuzda enflasyon ile mücadelenin kolay olmayacağını, yeni zamların ard arda geleceğini göreceğiz. 11 bin 901 A101 şubesinde, 10 bin 86 BİM şubesinde, 9 bin 865 ŞOK marketler şubesinde rafları göreceğiz. 1.300 şubeye ulaşan Tarım Kredi Marketleri‘nde bakalım durum ne olacak? Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB), saat 15:15’de faiz kararını açıklayacak. ECB’nin 50 ya da 75 baz puan faiz artırması bekleniyor. Karar sonrası ECB Başkanı Christine Lagarde’nin basın toplantısını takip edeceğiz. Malum EUR/USD paritesi 1 seviyesinin altına sarkması, Gazprom’un Avrupa’ya gaz akışını tamamen kesmesi, petrolden sonra gaz için tavan fiyat anlaşması gibi bir çok kritik soruların cevabı dinlenecek. Bu hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) Amerika Merkez Bankası’ndan (Fed) daha önemli olacak. Bu hafta para piyasalarında volatilitenin oldukça yüksek olmasını bekliyorum. Piyasalar ise haftayı karışık seyirde tamamlayabilir. Bu hafta takip edeceğim seviyeler; Dolar/TL : 18,18-18,28 Avro/ TL : 18,04-18,24 Gram altın : 1.000-1.020 Gram gümüş : 10,50-11,50

Yazının Devamı

Borsa ve Fed’in mesajları ne anlama geliyor?

Son üç haftadır banka hisselerinde ciddi ralliler gördük.

Rekora doymayan bir trend varken karşımızda bugün yurt dışı nedenli satış görüyoruz.

Yazının Devamı

Piyasalar haftayı karışık seyirde tamamlayabilir

Yeni haftaya sakin başlayan piyasalar, haftayı sakin seyirde tamamlayabilir.ABD’de yarın açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verisi, haftanın kritik verisi olacak.İçerde dış politikada gelişmeler takip edilecek.

Dünyanın gündeminde ise merkez bankaları ve enerji krizi var.

Yazının Devamı

İslam Memiş: Dolar için bu tarihlere dikkat!

Dolar endeksi (dxy) haftayı düşüşle tamamlıyor.Avrupa Merkez Bankası (ECB), 24 yıl aradan sonra 75 baz puan faiz artırımı yaptı.Faiz kararı sonrası dolar endeksi (dxy), her ne kadar 110 seviyesine yükselse de yükseliş kalıcı olamadı.

Dolar endeksi (dxy), güne 108,87 seviyesinden başladı.Kısa vade için görünüm negatif.

Yazının Devamı

Gıda güvenliği

İklim değişikliği, KOVİD 19 salgını ve jeopolitik riskler nedeniyle gıda dünya için daha önemli hale geldi. Dünya genelinde ekonomik krizlerin baş gösterdiği yıllarda merkez bankaları sıkı para politikaları uygulanmak zorunda kaldı.

Bol likidite, talep artışı, arz sıkıntısı, yüksek maliyet gibi birçok konu başlıkları enflasyon patlamasına neden oldu. Özellikle gıda enflasyonundaki artış hızı döviz ve dışa bağımlı ülkelerde oldukça fazlasıyla hissedilmeye başlandı. Özellikle 2022 yılının enflasyon odaklı bir yıl olduğunu söyleyebiliriz.

Yazının Devamı

Bu hafta Enflasyon ve Avrupa MB'ye odaklanacağız

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon verisini açıkladı. En son yüzde 79,60 olarak açıklanan enflasyon verisi, yüzde 80,21 olarak açıklandı.

Son 1 yılda gübre fiyatlarındaki artış yüzde 234, tarım enerji maliyetleri yüzde 228, mazot fiyatı yüzde 242, yem fiyatı yüzde 146 artmış.

Yazının Devamı

Bugün önemli bir veri açıklanacak!

Küresel piyasaları yakından ilgilendiren, Amerika Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artış boyutuna sinyal verecek tarım dışı istihdam verisi bugün açıklanacak.

Tarım dışı istihdam verisinin önemi, 20-21 Eylül FED FOMC toplantısında Fed’in ne kadar faiz artırımı yapacağına dair ip ucu verilecek.

Yazının Devamı

İslam Memiş'ten son dakika uyarı: Bizim için risk!

Fed Enflasyon Türkiye Büyüme diyor! Diğer ülkeler enflasyon ile mücadelesini sürdürürken, Türkiye “Büyüme” diyerek makas değiştirdi. Başta ABD ve Avrupa merkez bankaları enflasyon ile mücadele için faiz artırımlarını sürdürüyor. Her ne kadar olumlu sonuçlar görmesek de faiz artırımlarının devam edeceği belirtiliyor. Geçen hafta Fed Başkanı Jerome Powell, dün ise Richmod Fed Başkanı Thomas Barkin ve New York Fed Başkanı John Williams “Şahin” tonda açıklamalar yaptı. Resesyon ve stagflasyon süreci başlamış olsa da çoğu merkez bankasının gündeminde yine enflasyon var.

Yani, çoğu merkez bankası yine enflasyon diyor. Başarabilecekler mi? Bence hayır! Çünkü enflasyonu kontrollü bir şekilde yüksek tutmak yeni dünya düzenin bir parçası. Mesela ABD’de yüzde 2,50’den yüzde 9,1’e yükselmiş enflasyonu yüzde 6’ya rakamsal olarak çekilmişse ben buna başarı demem. Hane halkının alım gücüne, onların enflasyonuna bakarım. Türkiye ise önce kurdan vazgeçmişti, şimdi de enflasyondan. Önceliği büyüme verdi. Kur 18,20 lira, enflasyon yüzde 79,8, büyüme ise yılın 2.çeyreğinde yüzde 7,6 oldu. Kur, 17,95’den 18,20’ye yükselmişken yüzde 7,4 beklenen büyüme rakamı yüzde 7,6 olarak açıklandı.

Yazının Devamı

İslam Memiş Fed savaşı devam ediyor dedi ve uyardı

Fed’in savaşı devam ediyor! Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda Cuma günü yaptığı açıklama ile birlikte savaşın devam ettiğini işaret etti. Powell’ın “şahin” tondaki konuşma sonrasında emtia, kripto paralar ve borsalarda düşüşlere neden oldu. Dow Jones endeksi, 1.000 puanın üzerinde Nasdaq endeksi yüzde 3,94, S&P 500 endeksi yüzde 3,37 kayıplarla haftayı tamamladı. Bitcoin 19.556 dolar, altının ons fiyatı 1.720 dolar, gümüşün ons fiyatı 18,51 dolar seviyelerine gerilerden, dolar endeksi tekrar 109,44 seviyesine yükseldi. Bu savaşın kazanını kim olacak hep beraber göreceğiz. Gerçek olan şu ki “Piyasalarda normal bir fiyatlama yok” Teknik ve mantık yok. Sadece merkez bankaları ve gerçekler var. Merkez bankaları enflasyon ile mücadele ettiklerini söylüyorlar ancak Rusya-Ukrayna, Çin-Tayvan gerilimi ne olacak? Küresel ısınma, enerji krizleri ne olacak? Son 6 aydır merkez bankaları altın stoklarını artıyor, ülkeler fiziki altın ve gümüş stokluyor neden? Kim neyin hazırlığını yapıyor? Enflasyonu düşürecek merkez bankaları neden fiziki altınlarını ülkelerine getiriyor ve rezervlerini artırıyor? Piyasaya savaş açan merkez bankalarının dolar ile altın ve gümüş stoklamaları normal mi? Onsların düşüşü fırsat mı, tedbir mi? Bu soruların cevapları onlarda samimi bir şekilde yok. Sadece mantık şu “Enflasyonu düşüreceğiz, ayağımıza takılmayın” İyi de altın, gümüş, diğer para birimleri ve kripto paraları neden serbest bırakmıyorsunuz? Neden diğer ülkeler bu sessiz? Bu soruların karşılığı aslında yatırımcının ne yapması gerektiğini söylüyor. Dolar karşısında ezilmiş ne varsa şanslı. Resesyon kabul edilir ancak sıkılaştırmada devam edilir. Yani, çoğu merkez bankaları faiz artışından vazgeçmez. Avrupa, İngiltere ve ABD’nin resesyonu kabul edeceğini düşünüyorum. Çin tarafında işler daha da karışık hale geldi! Hem ekonomik göstergeler kötü hem de Tayvan gerilimi. Bu hafta hangi bant aralıklarını takip edeceğim? Dolar/TL kurunda 18,10-18,25 Euro/TL kurunda 18,02-18,22 Gram altın 1.012-1.038 Gümüş gram 10,80-11,80 Altın ons 1.720-1.740 Gümüş ons 18.50-19,50 Bitcoin 18-22 bin

Yazının Devamı

İslam Memiş altın ve dövizde saat verip uyardı!

Fed’e rağmen altın yükselişini sürdürebilir! Piyasaların gözü bugün saat 17:00’de Jackson Hole toplantısında konuşacak Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasında olacak. Powell’ın konuşmasından önce Fed üyeleri şahin açıklamalar yapmayı sürdürdü. Ondan sebep emtia fiyatlarının yükselişi sınırlı kaldı. Yükseliş isteği var ancak sınırlı kaldığını gözlemliyoruz. Jerome Powell’ın açıklamalarından sonra aşağı veya yukarı bir yön kırılması göreceğiz. Saat 17:00’ye kadar net pozisyon almamak gerek. Fed’e rağmen altın ve gümüş gibi emtialar şanssız değil. Çünkü son 6 aydır merkez bankaları ciddi anlamda fiziki altın stoklamaya başladı. Comex’ten çıkışlar yüzde 41’i buldu. Ons bazında değer kaybeden emtialar alım fırsatı oldu. Bu fiziki alım ve talep farklı bir durum. Yani, bir şeylerin hazırlığı var gibi. Buna resesyon, enflasyon, stagflasyon hazırlığı veya jeopolitik gelişme hazırlı diyebiliriz. Ne olursa olsun iyi bir hazırlık değil! Eylül itibariyle küresel piyasalardaki gelişmelere dikkat etmek gerek. Bugün saat 17:00’den sonra bir dalgalanma olabilir. Eğer aşağı yönlü kırılma olura orta ve uzun vade için alım fırsatı görürüm. Bu hafta tüm enstrümanlar yükselişle tamamlıyor. Borsa, döviz, emtia, petrol vs hepsi yükselişte. Bu fiyatlamalar sağlıksız ve riskli. Hepsi koşuyorsa bir yerde yangın başlamış demektir.

Yazının Devamı