Kanser, dünyada birçok insanın etkilendiği genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak gelişen, bir hücrenin düzensiz bölünüp çoğalmasıyla meydana gelen hastalıktır. Yapılan araştırmalara göre kanser vakalarının yaklaşık yüzde 35’i çevresel faktörlerden, yani değiştirebileceğimiz risk faktörlerden kaynaklı meydana geliyor. Doğru beslenmenin kanser oluşumundaki etkisi ise, yüzde 10 ila 70 arasında değişiyor. Ayrıca, yapışan araştırmalara göre kanser hastalarının 1/4'ü yanlış veya yetersiz beslenme sonucu hayatını kaybediyor. Peki hayatımızı bu kadar etkileyen hastalığa karşı nasıl bir koruma sağlayabiliriz? Dünya Kanser Araştırma Fonu’na göre kanserden korunmak için sekiz önemli nokta var...
İdeal kilo aralığında olmak
Olmamız gereken kilo aralığının çok altında veya çok üzerinde olmak kanser riskini arttıran önemli etkenlerden biri olduğu için dikkat etmek çok önemli. Özellikle obezite artık kronik metabolik bir hastalık olarak tanımlandığı için yağ oranını düşürüp, kas oranını arttırmaya özen göstermeliyiz.
Tütsülenmiş etler, salamura ürünlerden ve işlenmiş gıdalardan uzak durmak. Ayda maksimum 1-2 kez tüketmek.
Çok renkli ve çeşitli beslenmek
Tabağımızda her renkten besine yer vermek, her rengin ayrı ayrı özelliğinden yararlanmamızı sağlıyor. Özellikle kırmızı, mor sebze meyveler yüksek antioksidan içeriğine sahip olduğu için mutlaka beslenmemize eklemeliyiz. Ayrıca tek tip beslenmek, sürekli aynı şeyleri yemek de çeşitliliği azalttığı için önerilmiyor.
Haftada en az 150-300 dakika egzersiz yapmalıyız.
Kırmızı eti haftada 400 gramdan fazla tüketmemeye özen göstermeliyiz. Özellikle kolorektal kanser riskinin artmasına sebep olabiliyor.
Akrilamid oluşumuna dikkat
Yanlış pişirme yöntemleri sonucunda besinlerin üzerinde oluşan siyahlaşmalara akrilamid diyoruz. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından kanserojen ilan edilen bu maddenin oluşmamasına dikkat etmeliyiz. Karbonhidrat ve protein kaynaklarını ateşle arasında en az 15 cm olacak şekilde pişirmeli ve siyahlık oluşmadan tüketmeliyiz.
Fonksiyonel beslenmeliyiz
Özellikle, sarımsak, zerdeçal, zencefil, karabiber, c vitamini içeriği yüksek gıdaları; yağlı tohumlar, bezelye, soğan, vişne, pancar, dut, brokoli gibi besinleri mutlaka soframıza eklemeliyiz.
Alkol ve sigara kanser riskini ciddi derecede arttırdığı için kullanımı kısıtlanmalı veya hiç kullanılmamalı.
Son olarak kanserden korkmak yerine, kanserden korunmayı öğrenmeliyiz.
Genetik kader değildir…