1 Mayıs neden İşçi Bayramı? 1 Mayıs'ta ne oldu? İşçi ve Emekçiler Bayramı ne zaman?
1 Mayıs neden İşçi Bayramı? Dünya çapında işçi ve emekçilerin bayramı olarak kutlanan 1 Mayıs'a sayılı günler kaldı. Peki, 1 Mayıs'ta ne oldu? Türkiye'de ilk kez 1923 yılında resmî olarak kutlanmıştı. Tarihi ise 1889'a kadar dayanıyor. İşçi ve Emekçiler Bayramı ne zaman? İşte detaylar...
1 Mayıs neden İşçi Bayramı? sorusu gündem oldu. Dünya çapında işçi ve emekçilerin bayramı olarak kutlanıyor. Birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Türkiye'de ilk defa 1923'te resmî olarak kutlanmıştı. 2008 yılının Nisan ayında ise "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edildi. Peki, 1 Mayıs'ta ne oldu? Resmi tatil olan bu özel günün tarihini sizler içn araştırdık. İşçi ve Emekçiler Bayramı ne zaman? Detaylar haberimizde...
1 MAYIS NEDEN İŞÇİ BAYRAMI?
1 Mayıs ilk defa Avustralya'nın Melbourne kentinde kutlandı. Burada taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saat çalıştıkları için Melbourne Üniversitesinden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.
1 Mayıs 1886 tarihinde ise Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün çalıştıkları için günlük 8 saatlik çalışma talebiyle işlerini bıraktılar. Chicago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü.
1 MAYIS'TA NE OLDU?
O zamanlar Luizvil'deki parklar, siyahilere kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösterileri gazeteler, 'Böylece önyargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumladı. Gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na sebep oldu.
Bu gösteriler, uygulanan yasal baskılarla engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889 tarihinde İkinci Enternasyonal toplandı ve Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü" olarak kutlanmasına karar verildi. O günden beri "1 Mayıs" dünyanın dört bir yanında "Emek Bayramı", "İşçi Bayramı" ve "1 Mayıs Bayramı" olarak kutlanıyor. İkinci gösteri 1890 senesinde yapılabildi.
Zaman geçtikçe 8 saatlik iş günü birçok ülkede resmen kabul edildi. Böylelikle 1 Mayıs günü işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram oldu. Günümüzde Çin, Kuzey Kore, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya gibi sosyalist ülkelerde ve daha birçok ülkede 1 Mayıs günü tatil ve bu günü işçiler büyük kitle gösterileriyle kutluyor. Bazı ülkelerde 1 Mayıs günü siyasal bir eylem halini aldı.
Osmanlı'da 1 Mayıs
Osmanlı zamanında 1 Mayıs ilk defa 1911 yılında Selanik'teki tütün, pamuk ve liman işçileri tarafından kutlandı. İstanbul'daki ilk 1 Mayıs kutlaması ise 1912 yılında gerçekleşti.
Osmanllı'dan sonra 1922 yılında 1 Mayıs, Sovyetler Birliği ile dostluk ilişkisi çerçevesinde Ankara'da İşçi Bayramı olarak kutlandı.
1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİLER BAYRAMI NE ZAMAN?
1 Mayıs her yıl 1 Mayıs günü "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanmaktadır.