Vahşi doğanın en tehlikeli hayvanları arasında yer alan bir tür, insanları şaşırtmaya devam ediyor. 10.000 tane yavrusu olan ve yaklaşık 40 yıldan bu yana düzenli olarak çiftleşen bir hayvan hakkında yaşanan gelişme, duyan herkesi büyük bir şaşkınlığa uğrattı.
Dünyanın bilinen en yaşlı timsahı, 16 Aralık'ta Güney Afrika'daki bir koruma merkezinde 124. yaş gününü kutladı.
Henry adlı Nil timsahı, yaklaşık 40 yıldır çok sayıda partnerle çiftleşti ve 10.000'den fazla yavruya babalık etti.
16 ARALIK'TA KUTLANIYOR
Latince adıyla Crocodylus niloticus türü timsah, 1985'ten beri Güney Afrika'nın Scottburgh kentindeki Crocworld Koruma Merkezi'nde yaşıyor. İlk olarak 1903'te Botsvana'daki Okavango Deltası'nda yakalanmıştı.
Timsahın tam doğum tarihi bilinmiyor ama Crocworld temsilcileri onun 1900 civarında doğduğunu tahmin ediyor. Çalışanlar her yıl timsahın doğum gününü 16 Aralık'ta kutluyor.
"KAÇ YAŞINDA OLDUĞUNU TAM BİLMİYORUZ"
Alabama Üniversitesi'nde hayvanların yaşlanma süreçlerini inceleyen biyolog Steven Austad, "Açıkça yaşlı," ifadelerini kullandı.
Livescience'a konuşan bilim insanı, "100 ya da 130 yaşında olup olmadığını gerçekten bilmiyoruz. Bir timsah için 124 yaş düşünülemez bir şey değil," diye ekledi.
Timsahlar etkileyici uzun yaşam süreleriyle biliniyor. Genellikle bir hayvanın ömrünü hesaplamak için boyutlarına bakılıyor. Daha küçük hayvanlar genellikle daha kısa yaşıyor çünkü daha hızlı metabolizmaları nedeniyle daha fazla enerji harcıyor.
Ancak aynı büyüklükteki diğer hayvanlarla karşılaştırıldığında bile sürüngenler çok daha uzun ömürlü olma eğiliminde. Austad, soğukkanlı olmanın vücut sıcaklıklarını düzenlemek için dış ısı kaynaklarına güvenerek enerji tasarrufu yapmalarını sağladığını belirtiyor.
"Timsahlar bir insan büyüklüğünde olsaydı, bizim gibi bir memelinin yediğinin yalnızca yüzde 4'ü kadar yemesi yeterli olurdu."
Bu arada Henry, 700 kilogram ağırlığında ve beş metre uzunluğunda.