Antalya'nın Manavgat ilçesinde 60 yaşındaki Dursun Kürüş'ün 14,5 dekar araziye 1100 tanesini teker teker kendi elleriyle dikmişti. Sürekli tarlasıyla ilgilenen, her gün fidelerin gelişimini gözleyen vatandaş, geçtiğimiz günlerde araziye geldiğinde korkunç manzarayı gördü.
"TAHRİP AMAÇLI YAPILMIŞ"
Şikayetçi olan Durmuş Kürüş, araziye 360 bin lira masraf yaptığını, fidanları almak için 2,5 ay sıra beklediğini söyledi. Kürüş, "Zeytinlerimin, ağaçlarımın haline bakın. Özellikle çizgiden ve ağaçların üstünden gitmiş. Tahrip amaçlı yapılmış. Bunun başka bir izahı yok" diyerek tepki gösterdi.
YERLEŞMEYE KARAR VERDİ
Türkiye'nin çeşitli yerlerinde inşaat işlerinde müteahhitlik ve taşeronluk yapan Dursun Kürüş, 2011 yılında ihalesini aldığı bir okul inşaatını tamamladıktan sonra Manavgat'ı çok sevdiği için ilçeye yerleşmeye karar verdi. Hacıobası Mahallesi'ne yerleşen Kürüş, emekli olup işlerini tasfiye etmesinin ardından büyük Manavgat yangınından sonra 2021 yılında Demirciler Mahallesi'nde tarım amaçlı yatırım için 14.459 metrekarelik arazi aldı.
HER GÜN GELİŞİMLERİNİ GÖZLEDİ
Taşlık ve bozuk olan araziyi tarla haline getirmek için günlerce kepçe çalıştıran Dursun Kürüş, Hatay'dan getirttiği 1100 İspanyol zeytini fidesini geçen şubat sonu ve mart ayı başında dikti. Geçen yıl kasım ayından itibaren sürekli tarlasıyla ilgilenen, her gün fidelerin gelişimini gözleyen Dursun Kürüş, 10 Mayıs günü araziye geldiğinde bütün fidelerinin traktörle ezilmiş olduğunu gördü.
ŞİKAYETÇİ OLDU
Jandarma ile Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü yetkililerine haber veren Dursun Kürüş, olay nedeniyle şikayetçi oldu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Yaşadıklarını DHA muhabirine anlatan Dursun Kürüş, "Bu tarlayı, büyük yangından hemen sonra 2021 yılında aldım. Çok atıl vaziyette aldım. Kredi çektik, ödeyemedik, borcumuz oldu. Sonra işleri yoluna koyduk. Kış mevsiminde kepçe çalıştırdım, bu hale getirdim" dedi.
ARAZİNİN DURUMU İYİ DEĞİLDİ
Satın aldığı arazinin daha önce 2B'li olduğunu söyleyen Kürüş, "Burası 2B'den tarla vasfına dönüşmüş. Bu tarlayı 2B'den alan şahıs başka birine satmış. Yine el değiştirmiş. Sanırım ben 4'üncü sahibiyim. Bu tarlaya satın alma hariç bu hale getirmek için 360 bin liralık yatırım yaptım. Kış mevsimini hep burada geçirdim. Arazinin durumu iyi değildi, bu hale getirebilmek için kepçe çalıştırdım" diye konuştu.
1100 TANESİNİ EKTİ
Arazinin bakımını yapıp tarla haline getirdikten sonra 1100 zeytin fidanı ektiğini anlatan Kürüş, "Bodur zeytin olarak bilinen İspanyol zeytini. Bu zeytin fidanlarını, Hatay'dan getirttik. Faturalı, belgeli ve sertifikalı. Bu zeytinlerin özelliği, 3 yılda meyve veriyor. Fideleri alırken konuştuk, internetten de çeşitli yayınları izledim. Bu fideleri almak için 2,5 ay sıra bekledik, şubat ayının sonu, mart ayının başında fideleri diktik" dedi.
20'Sİ AYAKTA KALDI
Tarlada şu anda 1100 zeytinden 20'sinin ayakta kaldığını, diğerlerinin tahrip edildiğini belirten Dursun Kürüş, şöyle konuştu: "Şu zeytinlerimin, ağaçlarımın haline bakın. Özellikle çizgiden gitmiş ve ağaçların üstünden gitmiş. Tarlanın her yeri böyle, tahrip amaçlı yapılmış. Bunun başka izahı yok. Kış boyu ömrümü buraya verdim, kazançlarımı da buraya verdim."
TARLADAKİLERİN YÜZDE 98'İ HASARLI
"Buranın kredisini ödüyorum. Şunlara bak yazık değil mi? Böyle vicdan var mı? Tarladakilerin yüzde 98'i hasarlı, saysak ayakta 20 ağaç çıkmaz. 1100'den 20 zeytin ayakta çıkmaz." dedi. Kimseyle düşmanlığı ve husumeti olmadığını belirten Dursun Kürüş, "Bu olayı yapanların, bu tarlayı 2B'den çıkartıp daha sonra satan kişi olduğunu düşünüyorum. Çünkü burada kepçe çalıştırırken traktörle gelip kepçenin çalışmasını engellemeye çalıştı.
"ZOR BELA İKNA ETTİK"
Bana, 'Ben burada senin kepçe çalıştırmanı istemiyorum, burası benim babamın yeri' dedi. O zaman jandarmaya haber verdim, jandarma geldi, şahsın oğlunu çağırdılar, adamı zor bela ikna ettik. Oğlu babasını alıp buradan götürdü. Başka düşmanım ya da husumetlim yok. Jandarmaya ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerine haber verdim. Yapanlar hakkında şikayetçi oldum" dedi.