12. Kalkınma Planı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.Kalkınma Planı üzerinde yapılan görüşmelerde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türkiye'nin 2040'lara kadar demografik fırsat döneminin devam edeceğini belirtti. 12. Kalkınma Planı içeriği vatandaşlar için merak konusu oldu. Dünya Bankasının ülkeleri düşük, alt orta, üst orta ve yüksek gelirli ülkeler olarak dört gruba ayırdığını ifade eden Yılmaz, Türkiye'nin AK Parti iktidarı başladığında alt orta gelir ligindeyken, son 20 yılda üst orta gelir ligine yükseldiğini ve şimdi de yüksek gelirli ülkeler ligi eşiğinde olduğunu kaydetti.
Vatandaşlar, ''12. Kalkınma Planı Resmi Gazete'de yayınlandı mı?'' sorusunu soruyor.
İşte ayrıntılar...
12. KALKINMA PLANI NEDİR?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından 12’nci Kalkınma Planına yönelik paylaşımda bulunarak, "2053 vizyonuyla çalışmalarını yürüttüğümüz, Türkiye’nin gelecek 5 yılına dair yol haritasını ortaya koyan 12’nci Kalkınma Planımızı tamamlamış bulunuyoruz. Sivil toplum kuruluşlarımızın, meslek örgütlerimizin, iş dünyamızın katkılarıyla, ortak akılla hazırladığımız 12’nci Kalkınma Planımızı bugün Meclisimizin takdirine sunuyoruz" demişti.
5 yıllık kalkınma planının 5 ana eksenden oluştuğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunları, nitelikli insan, güçlü aile, sağlıklı toplum, istikrarlı büyüme, güçlü ekonomi, yeşil ve dijital dönüşümle rekabetçi üretim, afetlere dirençli yaşam alanları, sürdürülebilir çevre, adaleti esas alan demokratik iyi yönetişim olarak açıkladı.
12’nci Kalkınma Planı döneminde; ortalama yüzde 5 oranında istikrarlı ve dengeli bir büyüme hedeflediklerini belirten Erdoğan, "2028 yılında 1 trilyon 589 milyar dolar millî gelire, 17 bin 554 dolar kişi başına gelire ulaşmayı amaçlıyoruz. Yılda ortalama yüzde 3 istihdam artışı sağlayarak dönem sonunda işsizliği yüzde 7,5 düzeyine indirmeyi öngörüyoruz. Mal ihracatını 375 milyar dolara yükselterek, turizm gelirlerinde 100 milyar dolar seviyesine çıkarak cari işlemler açığını sıfıra yakın bir seviyeye düşürmeyi amaçlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Enflasyonu kalıcı olarak tek haneli rakamlara indirmeyi, 2028 yılı sonunda yüzde 4,7’ye geriletmeyi hedeflediklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı’na giden yolda devletimize ve milletimize rehberlik edecek 12’nci Kalkınma Planı’nın hayırlı olmasını diliyorum" açıklamasını yaptı.
12. KALKINMA PLANI RESMİ GAZETE'DE YAYINLANDI MI?
12. Kalkınma Planı Meclis'ten geçmesinin ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Plan henüz Resmi Gazete'de yayımlanmadı.
12. KALKINMA PLANI İÇERİĞİ NEDİR?
Plana göre, mali disiplin gözetilerek yönetilen/yönlendirilen fiyatlar geçmiş enflasyona endeksleme davranışının azaltılmasına yardımcı olacak şekilde belirlenecek. Ekonomik dengeleri bozucu mahiyette olan ve enflasyonu besleyen tüketim artışlarını önleyecek uygulamalar hayata geçirilecek. Dalgalı döviz kuru rejimi sürdürülecek, finansal istikrarın fiyat istikrarını gözetecek şekilde ekonomiyi desteklemesi sağlanacak. Kamunun uygun koşullarda sağladığı konut kredileri ilk kez konut edinimini destekleyecek, dar ve orta gelirli vatandaşlar için belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında olacak şekilde yeni başlayan projelere yönlendirilecek. Belirli bir sayının üstünde konut sahipliğine yönelik kredi kısıtlaması gibi uygulamaların etkinliği artırılacak. Konut ve iş yeri kiraları ile ikinci el araçların satışına ilişkin idari kayıt eksikliklerinin giderilmesi sağlanacak.
''EMEKLİLİKLE İLGİLİ YAŞI YÜKSELTME GİBİ BİR GÜNDEMİMİZ YOK''
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emeklilik yaşıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
"Emeklilikle ilgili yaşı yükseltme diye bir gündemimiz yok. Böyle bir çalışmamız yok."
''5 MİLYONA KADAR EMEKLİ POTANSİYELİ VAR''
Yılmaz, 12. Kalkınma Planı'nda, Gümrük Birliğinin güncellenmesi ve uyum sürecine yönelik çalışmaların yer aldığını aktararak, "Karbon düzenlemelerinden etkilenecek sektörler için çalışmalarımız var. Burada da belli bir aşamaya gelmiş durumdayız. Özellikle bu emisyon ticaret sisteminin kurulması konusunda belli bir olgunluğa gelmiş çalışmalarımız var. Bittiğinde Meclisimizin takdirine sunacağız." dedi.
Sosyal güvenlik sistemindeki açığa ilişkin soruya yanıt veren Yılmaz, "Esas mesele emeklilikte yaşa takılanlar dediğimiz EYT meselesi diye düşünüyorum. Bu sene 2 milyonun üzerinde insan buradan emekli oldu ama toplamda 5 milyona kadar bir potansiyel var. Bunlar zaman içinde sisteme girecek. Yılın sonuna doğru sisteme girenlerin etkisi önümüzdeki yıllarda daha fazla görülmüş olacak." diye konuştu.
''DÜZENSİZ GÖÇLE MÜCADELE, DÜZENLİ GÖÇE DESTEK''
Geçici korunma kapsamındaki Suriyeliler, ikamet izni sahibi yabancılar, uluslararası koruma başvuru ve statü sahibi kapsamındaki yabancıların toplam 4,7 milyon kişi olduğunu kaydeden Yılmaz, "Amacımız, düzensiz göçle sonuna kadar mücadele etme, düzenli göçü ise destekleme ve kurumsal olarak sürdürme." diye konuştu.
Uyum politikalarının önemine işaret eden Yılmaz, şöyle devam etti:
"Özellikle Suriyeli geçici koruma altında olan nüfusun uluslararası hukuk çerçevesinde güvenli alanlarını oluşturarak gönüllü bir şekilde geri dönüşlerini de teşvik ediyoruz. Orada güvenliği sağlayarak, konut inşa ederek, ekonomik sosyal hayatın sürdürüleceği imkanlar sağlayarak bunu yapıyoruz. Fakat nihai çözüm elbette Suriye'de siyasi bir çözümün oluşmasıdır. Suriye'de yeni bir anayasayla tüm kesimleri kapsayan bir huzur, güven ortamı oluştuğunda inanıyorum ki önemli bir nüfus gönüllü olarak kendi ülkesine, dönecektir. Başka ülkelerle yürüttüğümüz diplomatik çabalarla Suriye'de bir huzur-güven ortamı oluşması için de elimizden gelen tüm gayreti sarf ediyoruz."