Hindistan'daki 17 demiryolu bölgesinden dokuzunun BBC ile paylaştığı rakamlara göre bu, 10.609 inekleri trenlerle çarpıştığı 2019 yılına göre %24 arttı. Tren çarpışmalarından kaynaklanan inek ölümleri Hindistan'da yeni değil, ancak medyanın bu ölümlere ilişkin incelemesi son birkaç yılda ülke daha yeni, daha gösterişli trenler başlattıkça arttı.
İNEKLERE ÇARPIYORLAR
2019'da, yarı yüksek hızlı bir Vande Bharat Ekspres treni, Başbakan Narendra Modi tarafından durdurulduktan sadece bir gün sonra bozuldu. O sırada bir demiryolları sözcüsünün, trenin hattaki ineklere çarpmış olabileceğini söylediği aktarıldı.
HASARA NEDEN OLDU
Geçen Ekim ayında, Vande Bharat Ekspres trenleri batıdaki Gujarat eyaletinde ineklere üç kez çarparak gecikmelere ve hasara neden oldu. Ve geçen hafta, serideki bir başka amiral treni, planlanan lansmanından önceki bir deneme sürüşü sırasında ineklere çarptıktan sonra hasar gördü.
RAYLARDA OTLATIYORLAR
Binlerce Kızılderili, ineklerini demiryolu raylarının yanındaki çimenlik alanlarda otlatmaya götürüyor. Birçok inek sahibi de rayların yakınında yaşıyor veya bir yerden bir yere hızla gitmek için ineklerini demiryolu raylarında güdüyor.
SERBESTÇE DOLAŞABİLİYORLAR
Hint Demiryollarının kırsal araziyi büyük ölçüde kesen 67 bin 546 millik geniş ağı neredeyse tamamen çitsiz ve her türden ineğin raylarda serbestçe dolaşmasına izin veriyor. Raylar boyunca çimenlerde veya çöplerde otlayan inekler genellikle vurulur.
BİNLERCE DOLAR HARCANDI
İnek ölümlerinin yaşanması, hayvanların sahipleri için üzücü bir durum olurken, trenlerinde zarar görmesine neden oluyor. Açıklanan resmi verilere göre, 2022'de demiryollarının iki büyük bölgesi, rayların ve trenlerin onarımları için 157.000 $ (3 milyon 24 bin 86 TL ) biraz üzerinde para harcandığı bildirildi. Bununla birlikte, mevcut trenlerin etrafları çitlerle kapatılmaya ve yeni yapılacak trenlerin bölgeleri seçilirken inek ölümleri göz önünde bulundurulmaya çalışılıyor.
ÇÖZÜM ARIYORLAR
Ancak bazı uzmanlar, Hindistan Demiryolları'nın kıvrımlı ağını korumanın neredeyse imkansız olduğunu söylüyor. Eski bir demiryolu yetkilisi olan Rakesh Chopra, "Demiryolu hatlarına barikat kurmak veya çitle çevirmek soruna uygulanabilir bir çözüm değil ve demiryolları bile bunu biliyor. Bu tür olayları durdurmak istiyorsak, alışılmışın dışında bir şeyler düşünmemiz gerekecek" diyor.
İZİNSİZ GİRENLERE CEZA
Bu sorunun önüne geçebilmek için ortaya atılan seçeneklerden biri de, yollara izinsiz giren inek sahiplerine dava açmak ve para cezası vermektir. Bunun için zaten bir yasa var ve suçlu bulunanların da altı aya kadar hapis cezasına çarptırılabileceğini ve 1.000 rupiye (235 TL) kadar para cezasına çarptırılabileceğini belirtiyor.