Araştırmacılar günümüzden tam 130 milyon yıl önce kehribar içinde donmuş iki erkek sineğin kalıntılarında, artık yalnızca ısıran dişilerde görülen uzun, delici-emici ağız parçaları bulgusuna rastladı. Biindiği üzere sadece dişi sinekler bizi ısırıyordu. Normalde erkek sineklerin insanları ısırmadığı biliniyor. İşte 130 yıl önce yaşayan bu sinek fosillerinde yapılan keşif, bu yüzden sürpriz olarak algılandı.
'SİVRİSİNEKLERİN EVRİMSEL TARİHİNDE ÖNEMLİ BİR KEŞİF'
Araştırmacılar bu hafta, kan donduran örneklerin Lübnan'da Hammana kasabası yakınında ortaya çıkarıldığını bildirdi. Ekibin baş paleontoloğuna göre bu keşif, 'sivrisineklerin evrimsel tarihinde önemli'.
"BUNLAR KAN YİYİCİLERDİ"
Çin Bilimler Akademisi Nanjing Jeoloji ve Paleontoloji Enstitüsü ile Lübnan Üniversitesi'nden paleontolog Dany Azar, "Açıkçası bunlar kan yiyicilerdi" dedi.
BİTKİ EVRİMİ BESLENME FARKLILIKLARI YARATMIŞ OLABİLİR
Current Biology dergisinde bu hafta yayınlanan yeni çalışmanın başyazarı olan Azar'a göre, bitki evrimi erkek ve dişi sivrisinekler arasındaki beslenme farklılığında da rol oynamış olabilir.
İLK ÇİÇEKLİ BİTKİLER BÜYÜRKEN DONUP KALDILAR
Azar ve meslektaşlarının analizine göre, bu iki erkek sivrisinek, sonunda kehribar rengine dönüşen ağaç özsuyunda sıkışıp kaldığında, Kretase dünyasının manzarasında ilk kez çiçekli bitkiler gelişmeye başlıyordu.
ERKEK YA DA DİŞİ OLMALARI FARK YARATMIYORDU
Azar, bilinen en eski sivrisineklerin kan emen erkekler olması gerçeğinin, "ilk sivrisineklerin, erkek ya da dişi olmaları fark etmeksizin, hepsinin başlangıçta hematofag olduğu anlamına geldiğini" ekledi.
Azar ve ekibi, kan özü elde etmek için uyarlanmış eski sivrisinek ağız parçalarının, bir zamanlar besleyici sıvılara erişmek için bitkileri delmek için kullanıldığından şüphelendiklerini ve bazılarının tekrar bitkilere evrimleştiğinden şüphelendiklerini söyledi.
DİŞİ SİNEKLER ÖLDÜRÜCÜ VİRÜSLER YAYAR
Bugün dünya çapında her yıl yüzbinlerce insan, sivrisineklerin ısırması yoluyla yayılan sıtma ve diğer hastalıklardan ölmektedir. Bu hastalıkların tümü dişiler tarafından gerçekleştirilir.
"KONAKÇILARINA HASTALIK AKTARIR"
Azar, "Sivrisinekler, insanlarda ve karada yaşayan omurgalıların çoğunda kanla beslenen en ünlü canlılardır ve konakçılarına belirli sayıda parazit ve hastalık aktarırlar" dedi.
"YALNIZCA DÖLLENMİŞ SİVRİSİNEKLER KAN EMER"
Bilim adamı, "Yalnızca döllenmiş dişi sivrisinekler kan emer çünkü yumurtalarının gelişmesi için proteinlere ihtiyaç duyarlar. Erkekler ve döllenmemiş dişiler bitkilerden bir miktar nektar yiyecekler. Ve bazı erkekler hiç beslenmez' diye ekledi.
ANATOMİLERİ ÇOK GÜZEL KORUNMUŞ
Araştırmacılar, Kretase dönemindeki iki sivrisineğin hassas anatomisinin fosillerde çok güzel bir şekilde korunduğunu kaydetti. Her ikisi de son derece keskin, üçgen şekilli çene anatomisi ve diş benzeri çıkıntılara sahip uzun bir yapı sergiliyordu.