14 Kasım Dünya Diyabet Günü! Çocuk diyabetine dikkat!

Vücudun beslenme kaynağı olan şekerin dengelenmesindeki önemli hormonların başında insülin geliyor. Şeker hastalığı yani diyabet, bu hormondaki bozulmalara bağlı olarak görülüyor. Peki çocuklarda diyabet nedir? Çocuklarda diyabetin belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl olmaktadır ?

14 Kasım Dünya Diyabet Günü! Çocuk diyabetine dikkat!

Şeker hastalığı; Tip1 ve Tip 2 olarak ikiye ayrılıyor. Eskiden “insülin bağımlı diyabet” olarak adlandırılan Tip 1 diyabet hastalığında kan dolaşımındaki şekerin dokulara girişini sağlayan insülin hormonunun üretildiği pankreas hücrelerinde hasar söz konusu oluyor. Tip 2 diyabet ise, dokuların insülin hormonuna karşı duyarsızlaşması, bu nedenle kan dolaşımındaki şekerin dokulara girememesi sonucu oluşuyor.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü! Çocuk diyabetine dikkat! - Resim : 1

14 Kasım Diyabet Gününde çocuk diyabetine dikkat çeken Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr.Öğr.Üyesi Ahu Paketçi: diyabetli bir çocuğun diğer otoimmün hastalıklar için de risk altında kaldığını aktararak, "Bağışıklık sistemini tehdit eden hastalıklar olan Hashimoto tiroidit, çölyak hastalığı ve Addison hastalığı tanı anında ve izlemde ortaya çıkabilir.” İfadelerini kullandı. Diyabet hayat boyu süren ve her yaşta karşımıza çıkabilen bir rahatsızlık olduğunu belirten Paketçi her hastalıkta olduğu gibi diyabette de erken tanı büyük önem taşıdığını vurguladı. 

“Tip 1 Diyabet tanı sıklığı 4 ila 6 yaş arasında ve ergenlik dönemindeki çocuklarda daha fazla görülür”

  Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr.Öğr.Üyesi Ahu Paketçi  çocuklarda görülen diyabetin yüzde 95'inden fazlasının Tip 1 diyabet olarak ortaya çıktığını belirtti. Paketçi Tip 1 diyabetin teşhisinin oldukça basit olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı; "Herhangi bir anda ölçülen kan şekerinin 200 mg/dL. üzerinde olması diyabet tanısı koymak için yeterli. Tip 1 diyabetli bir çocuk diğer otoimmün hastalıklar için de risk altında kalıyor.”

Çocuklarda diyabet tanı ve tedavi sürecini aktaran Ahu Paketçi sürecin  çocuk endokrinolojisi, diyabet eğitim hemşiresi, uzman diyetisyen ve uzman psikologdan oluşan bir ekip ile takip edilmesi gerektiğini belirtti. Dr.Öğr.Üyesi Ahu Paketçi “Tip 1 diyabet hastalığında insülin üreten hücreler zedelendiğinden çocuklar yaşam boyu insüline bağımlı yaşamak zorundadır, bu nedenle tedavisi ömür boyu kullanması gereken insülindir. İnsülin tedavisi 4-5 kez enjeksiyon şeklinde ya da insülin pompası yoluyla verilebilir.” dedi.

Çocuklarda diyabet belirtileri nelerdir?

İnsülin hormonunun dahil olduğu süreçlerdeki bozulmadan kaynaklanan diyabet, çocuklarda bir takım belirtilerle ortaya çıkıyor. Bunlardan bazıları:

İdrar miktarındaki artış, yatak ıslatma

Aşırı miktarda susama ve su tüketimi

Ağız kuruması

Aşırı açlık hissi

Yorgunluk

Kilo kaybı

Sinirlilik hali ve depresyon

Bunlarla beraber, tedavi edilmeyen veya tedavisi aksayan diyabetli çocuklarda diyabetik ketoasidoz adı verilen, kan şekerinin aşırı yükselmesinden kaynaklanan bir tablonun yaratacağı bulgulara da rastlamak mümkün:

Bilinç bulanıklığı veya kaybı

Derin ve hızlı nefes alma

Cilt kuruluğu

Karın ağrısı

Kusma

Nefeste meyve veya aseton kokusu