17 Mayıs'tan sonraki normalleşme takvimi.. Her hafta bir açılma olacak
17 Mayıs'ta sona erecek olan tam kapanma sürecinin sonuna yaklaşırken normalleşme adımlarının da detayları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Hükümette yapılan değerlendirmelere göre kademeli açılmaya geçilecek. Alınacak kararlar için vaka sayısı ve yayılım hızı etkili olacak.
17 Mayıs'ta sona erecek olan tam kapanma sürecinin sonuna yaklaşırken normalleşme adımlarının da detayları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Hükümette yapılan değerlendirmelere göre kademeli açılmaya geçilecek. Alınacak kararlar için vaka sayısı ve yayılım hızı etkili olacak.
Vaka sayısı en fazla 10 bin olduğu takdirde kademeli olarak normalleşme adımları atılacak. Sağlık Bakanlığı ve ilgili birimlere göre 17 gün sürecek olan tam kapanma değerlendirmelerine göre vaka sayılarında istenen gerileme yaşanıyor. Kapanma sürecinin bitmesinin ardından alınacak kararlar çok kritik. Kademeli açılma uygulanmazsa bu kazanç kaybedilebilir.
17 Mayıs'ta 9-10 bin vaka bekleniyor
Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre virüsün üreme katsayısına göre yapılan modellemelere göre, 17 Mayıs’ta 9-10 bin arası vaka olacağı tahmin ediliyor. Modellemede çan kaybında yüzde 13, ağır hasta sayısında ise yüzde 3 azalma saptandı. Testlerin pozitiflik oranında son üç ayın en düşük seviyesine ulaşılarak yüzde 8’in altına indiği bilgisine ulaşıldı.
İstanbul’da vaka sayısında yüzde 34, yatan hasta sayısında yüzde 24, yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısında ise yüzde 21 oranında haftalık azalma olduğu kaydedildi. Bu verilerin 14-15 Mayıs’ta yeniden masaya yatırılacağı, tam kapanmanın üzerinden iki hafta geçmiş olması nedeniyle sonuçların ve etkinin değerlendirileceği belirtildi.
Yayılma hızı ve pozitiflik oranı
Yapılan değerlendirmelerde, “pozitiflik oranı, yayılma hızı, hastane kapasiteleri” dikkate alınacak. Bu sonuçlara göre kademeli açılma ile kısıtlamaların çerçevesi yeniden belirlenecek.
Uzmanlar, bu konuda dikkatli davranılmaması ve mart başındaki hataya düşülmesi durumunda, tüm kazanımların kaybedileceği yorumları yapıyor. Yetkililer, “Önümüzdeki haftanın cuma ve cumartesi gününde çıkacak rakamlarda, kısıtlamaların etkisini daha net göreceğiz. Çünkü bir tedbir alındığında bunun etkisi 12-14 gün sonra ortaya çıkıyor. Ama 17 Mayıs’tan itibaren her şey bir anda açılmayacak” ifadelerini kullanıyor.
Açılışların arasına birer hafta konmalı
Yetkililer, “Kademeli açılışın arasına birer hafta koymak gerekir. Önce küçük işletmeler, daha sonra eğitim veren ilkokullar, 8 ve 12. sınıflar, bir de üniversitelerin yüz yüze eğitim veren tıp gibi bölümlerindeki sınıfların derslerinin başlaması gerekir. Onun için vaka sayılarının binlere düşmesini beklemek doğru değil” değerlendirmesinde bulunuyor.
Kademeli açılma sırasında düğün, taziye, asker uğurlama gibi kalabalıkların aynı yere geldiği organizasyonlarda kısıtlamaların aynen devam etmesi gerektiği belirtiliyor. Yetkililer, “Yoğun aşılamayla haziran ayını geçirirsek, yazın rahat edebiliriz” diyor.
Kaynak: Hürriyet