2 bin 200 yıllık beyin ameliyatı
Arkeologlar Euromos Antik Kenti'nde yapılan kazıda bir erkeğin 2 bin 200 yıl önce beyin ameliyatını geçirdiğini gösteren bir kafatası buldu.
Muğla'nın Milas ilçesindeki Euromos Antik Kenti'ndeki kazılar sürerken ilginç buluntular ortaya çıkarıldı.
Selimiye Mahallesi'ndeki antik kentteki kazı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Abuzer Kızıl başkanlığında yürütülüyor.
Kızıl, Euromos'un kendi döneminde Mylasa'dan sonra gelen en önemli kent olduğunu belirtirken bölgenin Karya Krallığı'nın önemli merkezleri arasında yer aldığını söyledi.
20'ye yakın mezar bulunan kazılarda elde edilen kalıntıların incelemeye alındığını ve ilk sonuçların da belli olmaya başladığını belirten Kızıl, "İskeletler üzerine yoğun bir çalışma yürüterek Euromos halkının ölüm nedeni, sağlık problemleri ve anatomik bilgileriyle ilgili çok önemli verilere ulaştık. Genel anlamda Euromosluların salgın hastalıklar hariç, sağlıklı, güçlü kuvvetli insanlar olduğunu söyleyebiliriz. Bu çalışmalar esnasında Euromos halkının ölüm nedenleri, sağlık problemleri ve anatomik bilgileriyle ilgili çok önemli sonuçlar elde edildi. Euromos'taki mezarlarda bir kafatasında görülen ameliyat izinin ve tıp aletlerinin, kentin 2 bin 200 yıllık tıp tarihine ışık tuttuğunu söyleyebiliriz. Beyin ameliyatı gerçekleştirilen kafatası yetişkin bir erkek bireye ait. Bu ameliyatın, bir baş ağrısıyla ya da kafatasındaki bir problemle ilgili olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Euromos'ta beyin ameliyatını gerçekleştirebilecek düzeyde doktorların varlığını gösteren bazı tıp aletleri bulduklarını da anlatan Kızıl, "Enfeksiyona bağlı hastalıklar sebebiyle kadınların ve çocukların genç yaşta öldüklerini tespit ettik. Diğer önemli veriler, 20’ye yakın mezar içerisinde iki cenin iskeletine rastlanması ve bazı kadınların genç yaşta hayatlarını kaybetmesi. Bu iki unsuru birleştirdiğimizde, Euromos'ta yaşayan iki genç kadın doğum esnasında yaşamlarını yitirmiş olabilir." diye konuştu.