2. el araçta EFT'li kapkaç
Gelin bu ilanlardan sonra vatandaşın başına gelen dolandırıcılığın nasıl yapıldığını, vatandaşın böyle bir durumla karşılaştığında ne yapması gerektiğini ve güvenli ödeme sisteminin ne olduğunu yazımızda birlikte inceleyelim.
ŞEYTANA PABUCUNU TERS GİYDİRMEK BU OLSA GEREK
Bilindiği üzere popüler olan araç satış sitelerine vatandaş ilanını koyduğu zaman telefonların ardı arkası kesilmemekte, birçok kişi bu ilana konu aracı görmek istemektedir. Aracınızı almak isteyen müşteri gerçek anlamda müşteri olmayıp bir dolandırıcı olabilir.
Dolandırıcı acil olarak araç alması gerektiği gibi bahanelerle hemen araç sahibiyle bir yerde buluşup işi aceleye getirmeye çalışmaktadır. Araç sahibi ile dolandırıcının buluşmasından sonra dolandırıcı aracı ekspertizin de görmesini isteyip araçta bir sorun çıkmaması halinde alacağını söylemektedir.
Dolandırıcılar, ekspertiz sonuçlarında bir şey çıkmayınca bu sefer de şüphe uyandırmamak için sıkı bir pazarlık yoluna girip araç sahibiyle hemen bir anlaşma yapmaktadır.
HER ŞEYİ KİTABINA UYDURMUŞLAR!
Dolandırıcı araç sahibine 10 bin TL miktarında kapora bırakarak birkaç saat sonrasında 250 bin TL’ na almak için anlaştığı aracın geri kalan ücretini araç sahibinin banka hesabına göndereceğini, bu süre zarfında aracı kimseye satmamasını söyleyerek araç sahibinin yanından ayrılmaktadır.
İŞTE DOLANDIRICILIK ŞİMDİ BAŞLIYOR!
Aradan belli bir vakit geçtikten sonra dolandırıcı araç sahibini aramakta parayı gönderdiğini ancak 240.000 TL değil 220.000 TL gönderdiğini, aslında arabayı kardeşi için almak istediğini, kardeşinin araç sahibi vatandaşın yanına gelerek geri kalan miktarı elden vereceğini noterde de satışı kardeşi üzerine yapması gerektiğini söylemektedir.
Araç sahibi hesaplarını kontrol ettiğinde gerçekten de dolandırıcının dediği gibi 220.000 TL’nin hesabına geçtiğini görmekte ve herhangi bir kuşkuya kapılmamaktadır.
Bir süre sonra dolandırıcının dediği gibi “sözde” kardeşi olan kişiyle buluşan araç sahibi geri kalan ücreti elden alarak satış işlemini gerçekleştirmekte ve aracın ücretinin hepsini aldığını düşünen vatandaş aracı dolandırıcının kardeşi sandığı kişiye devretmektedir.
DOLANDIRILAN VATANDAŞ DOLANDIRICILIKTAN YARGILANIYOR
Aradan bir zaman geçtikten sonra her şeyden habersiz olan vatandaşın kapısına gelen polis vatandaşı ifade için Cumhuriyet Savcılığına götürmektedir. Savcıyla görüştükten sonra para almasına rağmen aracını satmadığı hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağladığından bahisle dolandırıcılık suçundan şikâyet edilen vatandaş asıl kendisinin dolandırıldığını artık iş işten geçtikten sonra anlamaktadır.
VATANDAŞ PARAYI KENDİ ELLERİYLE GERİ GÖNDERİYOR
Dolandırılmasına rağmen kendisi dolandırıcılıkla suçlanan konumuna düşen vatandaş çaresizce hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceğinden dolayı duyduğu korkuyla paranın iade edilmesi halinde bu cezadan kurtulacağını düşünerek “araç ödemesi zannederek hesabına gelen parayı” kendisine gönderen hesaba geri göndermek zorunda kalmaktadır.
BU GİBİ DURUMLARA KARŞI NASIL ÖNLEM ALINMALI?
Vatandaş araç satış işlemleri gibi birçok sözleşmede, sözleşme yaptığı kişi ile havale gelen banka hesap numarasındaki isme ve soyada dikkat etmelidir. Farklı bir isim altında başka bir hesaptan gelen parayı derhal aynı hesap sahibine iade etmeli ve satış işlemini gerçekleştirmemelidir.
Bununla birlikte belirtmek gerek ki noterlerde yapılan araç satışlarında belli bir şablon niteliğinden hazır sözleşmeler bulunmaktadır. Zamandan tasarruf edilmesi adına yapılan bu sözleşmelerin iyi okunarak farklı bir durumun olması halinde işlem sırasında vatandaş aracı almak isteyen kişiyle ne şekilde anlaştığını, parayı ne şekilde aldığını ve benzeri hususları belirterek özellikle yazdırmalı, durumun özeline göre sözleşmenin düzenlenmesini sağlamalıdır.
Noterdeki şablon şeklindeki araç satış sözleşmesiyle satış yapılmamalıdır. Sözleşmede araç satışının net bir şekilde kime yapıldığı, paranın kimden alındığı gibi hususların ayrıntılı bir şekilde yazılması gerekmektedir. Hal böyle iken herhangi bir uyuşmazlık halinde bu sözleşme mahkemeye delil olarak sunulabilecek ve olası büyük kayıpların da önüne geçilmiş olunacaktır.
Araç alırken dolandırılabileceğiniz gibi satarken de dolandırılabilirsiniz. Her ne kadar cebinize koyduğunuz para olsa dahi bir süre sonra o para da bu gibi yöntemlerle dolandırıcıların eline geçebilmektedir.
GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ
İkinci el aracınızı satarken sorun yaşamamak için, Türkiye Noterler Birliği’nce oluşturulan Güvenli Ödeme Sistemi işlemlerinizi sisteme dahil bankalar aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz. Bu sistem, aracınızı satarken noterlik işlemleri sırasında, satış bedelinin banka aracılığıyla güvenli olarak ödenmesini sağlar.
Sistemden yararlanmak için alıcı ile satıcının bankalarda hazır olan talimatı doldurup imzalaması yeterlidir. Talimatın doldurulup sisteme kaydedilmesi ile birlikte, notere giderek işlemler tamamlanabilir. Bu esnada banka araç bedelini güvence altına alacak ve Noterlik işlemleri tamamlandığında, araç satış bedeli alıcının bankadaki hesabından otomatik olarak satıcının hesabına transfer edilebilecektir.
Bu sistem nakit para taşıma, parayı sayma, sahte para gibi zorluk ve riskleri ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca satış gerçekleştiği anda para satıcının hesabına otomatik olarak aktarıldığından, satış bedelinin ödenmemesi riski ortadan kalkacaktır.