2 gün önceki sözleri tartışmalara neden olmuştu! Davutoğlu'ndan 'imza yetkisi' açıklaması
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 'vesayet' tepkilerine neden olan "Cumhurbaşkanı içeriden veya dışarıdan olsun genel başkanlar doğrudan karar süreçleri içerisinde imza yetkisine sahip olarak bulunacaklar." sözlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Eski sistemdeki Bakanlar Kurulu kararlarını hatırlatan Davutoğlu, "Bu durumda bakanlar başbakana vesayet mi kurmuş oluyordu?" diyerek sözlerinin arkasında durdu.
Geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında "Genel başkanlar imza yetkisine sahip olacak" sözleri tepkilere neden olan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, o sözleriyle ilgili HaberTürk'ten Nihal Bengisu Karaca'ya değerlendirmelerde bulundu.
Sözlerini eleştirenlere tepki gösteren Davutoğlu, "Bu konuda söylediklerim çok açık aslında. Geçiş sürecinde genel başkanlar yürütme mekanizmasının içinde etkin bir şekilde yer alacaklar ve karar alma ve imza süreçlerinde yetki sahibi olacaklardır. Buradan bir vesayet çıkaranlar zihnen tek kişinin tek akılla tüm yetkiye sahip olduğu Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi mantığına zihnen teslim olanlardır." dedi.
Geçmişte parlamenter sistemin çarpıkta olsa uygulandığını ifade eden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bakanlar başbakana vesayet mi kurmuş oluyordu?
"Bakanlar Kurulu kararlarına bütün bakanlar imza atarlardı ve imzalar tamamlanmamışsa Bakanlar Kurulu kararı yürürlüğe giremezdi. Ayrıca üçlü kararnameler de vardı. Koalisyon hükümetlerinde de durum buydu. Bu durumda bakanlar başbakana vesayet mi kurmuş oluyordu?"
Altılı Masa liderlerinin %51’in oyunu alarak cumhurbaşkanı olmuş kişiyle eşit söz hakkına sahip olmalarının vesayet olarak değerlendirildiği söylemlerine de yanıt veren Davutoğlu, "Tek başına tüm yetkiyi kullanmak isteyen bir aday kimseye ihtiyaç hissetmeden tek başına seçime girer ve yetkileri kullanır. Ama altı genel başkanın onayı ve desteği ile seçime giren bir aday, genel başkanların yürütme erkinin kullanımında etkin konuma sahip olmalarını da kabul etmiş demektir." ifadelerini kullandı.
"Akıl-ortak sorumluluk anlayışı vardır"
Genel başkanların yürütmede etkin rol almaları seçim sonrasında Cumhurbaşkanı-TBMM ilişkileri açısından da önemli olduğunu söyleyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı:
"Burada bir vesayet ilişkisi değil ortak akıl-ortak sorumluluk anlayışı vardır."