Dünya Meteoroloji Örgütü’nden yapılan yazılı açıklamada, WMO ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO), ‘Uluslararası Buzulların Korunması Yılı’girişimini resmi olarak başlattığı belirtildi. Açıklamada, ‘Uluslararası Buzulların Korunması Yılı’nın, dünya genelinde iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden olan Fransa, Türkiye, İtalya, Almanya da dahil olmak üzere 2 milyardan fazla insana tatlı su sağlayan buzulları korumaya yönelik küresel çabalarda önemli dönüm noktası olduğu kaydedildi.
KÜRESEL FARKINDALIĞIN ARTMASI
Yıl boyunca çok sayıda etkinliğin düzenlenerek buzulların iklim sistemi ve hidrolojik döngüdeki kritik rolü hakkında küresel farkındalığın artırılmasının hedeflendiği aktarılan açıklamada, hızlanan buzul erimesinin ortaya çıkardığı acil zorlukların bu programlarda ele alınacağı ifade edildi.
"GEÇİM KAYNAKLARINI KORUMAK İÇİN ÖNEMLİ"
Açıklamada, “Dünya çapında 275 binden fazla buzul, yaklaşık 700 bin kilometrekarelik alanı kaplıyor. Buzullar ve buz tabakaları, küresel tatlı suyun yaklaşık yüzde 70'ini depoluyor. Ancak buz oluşumları, iklim değişikliği nedeniyle hızla geri çekiliyor. Bu önemli kaynakların korunması, çevresel sürdürülebilirliğin yanı sıra ekonomik istikrar, kültürel hizmetler ve geçim kaynaklarını korumak için önemli” denildi.
ERKEN UYARI SİSTEMLERİ
‘Buzulların Korunması Uluslararası Yılı’ kapsamında UNESCO ve WMO'nun, 75'ten fazla uluslararası kuruluş ile 35 ülkenin desteklediği uluslararası çabaları koordine edeceği belirtilen açıklamada, bu yıl veri toplama ve analizini geliştirmek için küresel buzul izleme sistemlerini genişletme, buzullarla ilgili tehlikeler için erken uyarı sistemleri geliştirme ve buzullara bağımlı bölgelerde sürdürülebilir su kaynakları yönetimini teşvik etmeye odaklanılacağı vurgulandı.
KÜRESEL ÇABAYA KATILMA ÇAĞRISI
Açıklamada, gençlerin buzul koruma çabalarına ve iklim eylemine dahil edilmesine öncelik verileceği bildirilerek, hükümetler, bilimsel kurumlar, özel sektör kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarına bu küresel çabaya katılma çağrısı yapıldı.
"KIRMIZI ALARM VERDİ"
WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo açıklamada, “Dünya Meteoroloji Örgütü, yakın zamanda 2024'ün kayıtlardaki en sıcak yıl olduğunu doğruladı. Buzulların çekilmesi dahil iklimimizin durumu hakkında tekrar kırmızı alarm verdi” ifadelerine yer verdi.
"DÜNYA İÇİN BİR UYARI ÇAĞRISI OLMALI"
Saulo, buzulların 2023'te en büyük kütlesel kaybı yaşadığını anımsatarak, “Eriyen buz ve buzullar milyonlarca insan için uzun vadeli su güvenliğini tehdit ediyor. Bu uluslararası yıl, dünya için bir uyarı çağrısı olmalı” değerlendirmesini yaptı.