Hatay’da 2009’da ODTÜ İnşaat Mühendisliği’nden Prof. Dr. Güney Özcebe liderliğinde karbonnanofiber kompozit malzemelerle güçlendirme yapılan binanın ikizi çökerken kendisi ayakta kaldı. Ayakta kalan binada oturanlar çalışmayı yapan hocalara teşekkür edip yaklaşık 50 kişinin hayatını kurtardıklarını söyledi. Depremin değil binaların öldürdüğüne örnek olan bu proje de depremdeki ölümlerin kader olmadığını gösterdi.
ODTÜ 'de öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Güney Özcebe ve ekibi tarafından 2001 yılında başlatılan projeyle birlikte Antakya’daki binalar hem daha ekonomik hem de hızlı bir şekilde güçlendirmeye çalışılmıştı.
2009 yılında yayımlanan NATO bilim projesi sosyal medyada gündem oldu.
Konu hakkında konuşan Prof. Dr. Güney Özcebe ‘Antakya’da 25 bine yakın bina var ve bu binaların yüzde 50 - 60’ı korunmasız. Bu nedenle dıştan desteğe ihtiyaçları var.”
2001 yılında Prof. Dr. Güney Özcebe ve ekibi tarafından başlatılan projede ülkemiz; Yunanistan, ABD ve Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti ile yakın işbirliği içerisinde çalıştı.
Projenin temel amacı deprem riskini değerlendirmek ve Türkiye’deki sosyoekonomik gerçeklere uygun bir şekilde bina güçlendirme teknikleri geliştirebilmekti. Özcebe ve ekibi, Antakya’daki eski bir yapıyı güçlendirmeye başladılar.
Deney olarak seçilen binanın dış cephesi dökülüyor ve yukarıdan aşağıya doğru kötü bir şekilde çatladığı görülüyor.
Prof. Dr. Güney Özcebe, "10 bin binanın konvansiyonel yöntemlerle güçlendirilmesi kolay değil. Süreci hızlandırmanız gerekiyor." diyor.
Prof. Dr. Güney Özcebe, "Diğer metodolojiler kadar verimli olmalısınız ve yeni metodoloji de kullanıcı dostu ve ekonomik olmalı."
Temel güçlendirme çalışması için dışardan bir hendek kazıldı.
Bu adım, bilim insanları tarafından geliştirilen tekniğin iki temel aşamasından bir tanesi.
Sinan Türkkan konu hakkında "Binadaki çalışmaların en önemli kısmı, binayı darbelere dayanacak şekilde güçlendirmektir. Bunun için çevresine betonarme perde ilave edildi" diyor.
Binayı güçlendirmek için kullanılan ikinci önemli teknik ise binanın iç yapısını güçlendirmeye yönelik bir adım.
Bu süreçte mühendisler tarafından belirlenen duvarlara karbon fiber levhalar sabitlendi. Uçak yapımında da kullanılan bu malzeme, konvansiyonel yöntemlere göre binanın çok daha sağlam olmasını sağlıyor.
Engin Cüneyt Seyhan adlı bir inşaat mühendisi, konu hakkında ‘Kozpomit malzemeler geleneksel yöntemlere göre çok daha hafiftir. Binayı aşağı çekmezler ve çok hızlı bir şekilde yerleştirilebilirler’ diyor.
Ayrıca yayınlanan videoda bu yöntemin çok katlı bir binanın güçlendirilmesi için tüm dünyada ilk kez kullanıldığının da altı çiziliyor.
İlk fotoğraf deprem sabahı çekilmiş. İkinci fotoğrafta önde gözüken yıkılmış bina güçlendirme yapılan binanın ikiziymiş. Tabii ki hasarsız değil fakat 50-55 kişinin hayatı kurtulmuş.