Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenen engelli maaşları ve evde bakım maaşının yeni asgari ücret tutarının açıklanmasıyla netlik kazanacak.
Evde bakım maaşı kimlere verilir?
Evde bakım maaşı ağır engelli raporu olan, hastalığı nedeniyle tuvalet, beslenme, giyinme, temizlik, merdiven inip çıkma gibi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan vatandaşlara veriliyor.
2023 evde bakım maaşı ne kadar olacak?
Evde bakım maaşı için asgari ücretin belli olması gerekiyor. Asgari ücret belirlenirken 6 aylık enflasyon rakamları baz alınıyor. İlk 5 aylık enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla gözler, ocak ayında açıklanacak olan aralık ayı enflasyon rakamlarına çevrildi.
Evde bakım maaşı ödemeleri aylık 3 bin 336 TL olarak yapılıyor. Evde bakım maaşına yüzde 10 zam gelirse 3699 TL, yüzde 20 zam gelirse 4 bin 3 TL, yüzde 30 zam gelirse 4 bin 336 TL, yüzde 40 zam gelirse 4 bin 670 TL olacak.
Evde bakım maaşına başvuru nasıl yapılır?
Evde bakım maaşı engelli kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl veya varsa ‘İlçe Müdürlüklerine’ başvuru yapılarak alınır.
Evde bakım maaşını alabilmek için gelir kriterlerinin uygun olması, bakıma muhtaçlık kriteri, ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu gibi bilgiler inceleniyor.
2023 yılında engelli maaşı ne kadar olacak?
Engelli maaşının yeni yılda ne kadar olacağı merak ediliyor. Olası zam durumlarında gerçekleşecek maaş tutarları şu şekilde;
Engelli aylığı ise yüzde 40 ile yüzde 60 arasında engeli olanlar için yüzde 30 oranında zam olursa 1461 TL,
Yüzde 40 artış olursa 1573 TL,
Yüzde 50 artış olursa 1686 TL olacaktır.
Eğer kişinin yüzde 70 ve üzerinde oranda engeli varsa asgari ücrete Yüzde 30 artış olursa 2 bin 193 TL,
Yüzde 40’lık bir artış olursa 2 bin 361 TL,
Yüzde 50 artış olursa 2 bin 530 TL olacaktır
Kimler engelli maaşından faydalanabilir?
Engelli aylığı hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı 16 yaşından büyükler için belirlenmiş olan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden az olduğu ya da aynı tutardan fazla gelir sağlamasının mümkün olmadığı durumlarda bağlanır.
Engel durumuna göre toplam engel oranı yüzde 40 ile yüzde 69 arasında olanlar “engelli”, toplam engel oranı yüzde 70 ve üzeri oranda olanlar ise “başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede engelli” olarak kabul edilir.
Engelli maaşları ne zaman ödeniyor?
Doğum tarihinin son rakamı 0 – 5 olan kişilere her ayın 5. günü
Doğum tarihinin son rakamı 1 – 6 olan kişilere her ayın 6. günü
Doğum tarihinin son rakamı 2 – 7 olan kişilere her ayın 7. günü
Doğum tarihinin son rakamı 3 – 8 olan kişilere her ayın 8. günü
Doğum tarihinin son rakamı 4 – 9 olan kişilere her ayın 9. günü yatıyor
Engelli maaşı için nereye başvurulur?
Devlet tarafından sağlanan engelli maaşları için başvuruları nereye yapılacağı ise en çok araştırılan konular arasında yer almaktadır. Engelli maaşı için ikamet ettiğiniz yerdeki vakfa başvuru yapabilirsiniz. Başvuruları birey olarak yapabilirken yazılı bir şekilde gerekli belgeleri sunarak da yapabilirsiniz. Vekalet verdiğiniz bir kişide bu işlemi tamamlayabilir.