2023’de asgari ücret kaç lira olur?
Bugünlerde en çok konuşulan ve merak edilen konu asgari ücret 2023’de kaç TL olacak...
Ülkemizde 2015 senesine kadar asgari ücret Ocak ve Temmuz aylarında iki kez zamlanıyordu.
2015 sonrasında altı yıl yani 2022’ye kadar asgari ücrete sadece Ocak’ta zam yapıldı. 2022’de tekrar Ocak ve Temmuz ayında zam yapıldı.
2022 Ocak ayında asgari ücrete yüzde 50, 2022 Temmuzda ise yüzde 30 zam yapıldı.
1 Ocak 2023 tarihinden geçerli olacak yeni asgari ücret için 2022 Aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu dört toplantı gerçekleştirecek. Son toplantısında 2023 asgari ücretini açıklayacak.
Uygulamada olan asgari ücret brüt 6 bin 471 TL, net 5 bin 500 TL.
Asgari ücrete yüzde 50’nin altında zam yapılmayacağı çok net, yani yeni asgari ücret en az 2 bin 750 TL zam ile 8 bin 250 TL olur. Ancak bunun üstü de olabilir. Fakat 8 bin 250 TL’nin üstünde olacak bir asgari ücrete devlet desteği olmaz, tüm maliyeti esnaf ve işverenlere yıkılırsa, bu maliyet mal ve hizmet satışlarına yansıtılır ve bize enflasyon olarak geri döner.
Asgari ücretin 9 bin - 10 bin TL olması devlet desteği ile mümkündür ancak devlet desteği olmadan bu rakamlarda olması pek mümkün gözükmemektedir.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni asgari ücreti belirlerken sadece oransal artış dışında asgari ücretli çalışanların sayısını, oranını düşürebilecek bir model belirlemelidir. Bu yönde çalışma yapılmalıdır.
Avrupa’da asgari ücretle çalışanların oranı yüzde 3-5’lerde iken bizde yüzde 50’lere dayandı.
Bir de asgari ücrete yapılan zam, tüm çalışanlara aynı oranlarda yansıtılmaz ise ilerleyen yıllarda asgari ücretle çalışanların oranı yüzde 60-70’lere çıkabilir. Asgari ücretle çalışmak demek aynı zamanda emekli olunduğunda da düşük emekli aylığı almak anlamına geliyor.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu ezberlenmiş uygulamalardan vazgeçmeli ve günün şartlarına koşullarına uygun bir model ortaya koymalıdır.
Asgari ücret aslında mesleğe giriş ücretidir, mesleki tecrübe süresince asgari ücretle çalışanlar belli bir süre sonrasında asgari ücretle çalışmayacak bir modele de geçilebilir. Bu durumda sigortalılığın, prim gün sayısının önemli artar ve kayıt dışılıkla da dolaylı mücadele edilmiş olunur.
Mesleğe yeni başlayanla 10-15 yıl mesleki tecrübesi olan kişinin aynı ücreti alması verimsizliği arttırmaktadır.
Asgari ücret belirlenirken belki de en önemli konu asgari ücretin üzerinde aylık alanlara yapılacak zammın işverenin inisiyatifine bırakılmadan yasalarda belirlenecek zam oranının sadece asgari ücretlilere değil tüm çalışanlara yansıtılması yönünde olmalıdır.