Down Sendromu Farkındalık Günü mesajları ve sözleri bugün çokça kişi tarafından araştırılıyor. 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü mesajları ve sözleri neler? 21 Mart tarihinin seçilmesinde önemli bir sebep var. 21 Mart günü Down sendromlu bireylerde 21'inci kromozomun 3 tane olmasını simgeliyor. İşte, sizler için derlediğimiz, Down Sendromu Farkındalık Günü ile ilgili yazılar...
21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü Mesajları ve Sözleri
Gerçek dostlar kromozom saymaz. Çünkü down sendromu 1 eksiklik değil +1 fazlalıktır.
Her gün farkındayız, sizinleyiz.
Down sendromu bir hastalık değildir. Size bulaşmaz. KORKMAYIN!.
Benim sevgim dünyaya yeter. Farklıyım. Farkında mısın?
Evet bizler farklıyız. Ama sizin düşündüğünüz gibi değil. Farklıyız çünkü yargılamayız. Farklıyız çünkü içimizde kötülük yoktur. Bu yüzden ben down sendromumla gurur duyuyorum..
Sizlerden biriyim. Dost canlısıyım, eğlenmeyi severim, birazcık inatçıyım.
Tek güne sığdırılmaya çalışılmayan, farkındalık çalışmalarının sürekli yapıldığı günleri görme temennisi ile Dünya Down Sendromu Günü kutlu olsun.
Lütfen Farklılıklara Saygılı Olmayı Öğreti. Unutmayın! Onların Sevgisi Dünyaya Yeter…
Down Sendromlu çocuklarımızın toplumdan dışlanmadığı, diğer çocuklar gibi onların da eşit haklarla yaşadığı, eşit koşullarda eğitim almaları tek dileğimdir.
Tüm down sendromlu kardeşlerime ve ailelerine saygı ve sevgilerimi iletiyorum.
Dünya farklılıklarla güzel.
Sizler Rabbimin hediyesi, en güzel çiçeklersiniz. Bugün Dünya Down Sendromu Günü!
Sıradan olmak ile muhteşem olmak arasındaki fark sadece küçük fazladan bir kromozom.
Down Sendromlu çocukların insani değerleri yüksektir, yalan nedir bilmezler, yürekleri sevgi doludur ve sevgileri karşılıksızdır.
DOWN SENDROMU NEDİR?
Down sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. Sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down sendromu bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucunda 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile oluşur.
Down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır. 35 yaş üstü hamileliklerde risk daha fazladır. Fakat genel olarak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduğundan Down sendromlu çocukların %75-80'i genç annelerin bebekleridir. Ortalama her 800 doğumda bir görülür. Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaşamlarını sürdürmektedir. Türkiye'de net bir veri yoktur fakat yaklaşık 70.000 Down sendromlu kişi olduğu tahmin edilmekte. Hafif veya orta seviye zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine neden olur.
47 KROMOZOM NASIL OLUR?
İnsan vücudunu oluşturan kromozomların 23 tanesi anneden, 23 tanesi ise babadan gelir. Down sendromunda 21. kromozom 2 değil 3 adet olmaktadır. Bunun sonucu olarak toplam kromozom sayısı 46 değil 47 olmaktadır.