21 Mart ekinoksu kısaca çiçeklerin açması yani havanın ılıması anlamına gelmektedir. Ekinoksa sayılı günler kala kullanıcılar internette 21 Mart ne günü? sorusunu araştırmaya başladı.Gün-tün eşitliği olarak da bilinen bu özel gün merak ediliyor. 21 Mart ekinoksunda neler yaşandığını sizler için anlattık. 21 Mart ekinoksu özellikleri nelerdir? Detaylar haberimizde...
21 Mart günü, Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği gündür. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. 21 Mart ekinoksu, ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez tekrarlanır.
21 Mart günü, Kuzey ve Güney Yarım Küre'de, güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. 21 Mart'tan itibaren güneş ışınları Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer.
21 Mart günü güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.
21 Mart ekinoksu özellikleri nelerdir?
Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90° lik açı ile düşer.
Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır.
Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar.
Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur.
Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır.
Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür.
Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur.
Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda 6 aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.