24 yıl sonra buluşmuşlardı! Putin'den Kim Jong-un'a lüks hediye!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 yıl sonra bir araya geldiği Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'a hediyeler verdi. Rusya lideri Putin'in lüks hediyesi, görüşmenin ardından çok konuşuldu. İşte detaylar...

24 yıl sonra buluşmuşlardı! Putin'den Kim Jong-un'a lüks hediye!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 yıl sonra ilk kez Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile görüştü. Putin, Kim Jong Un’a Rus yapımı Aurus limuzin, bir çay seti ve bir kılıç hediye etti.

LİMUZİN HEDİYE ETTİ!

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Rusya lideri Vladimir Putin’i Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’daki havalimanında karşıladı.

24 yıl sonra buluşmuşlardı! Putin'den Kim Jong-un'a lüks hediye! - Resim : 1

Kim Jong Un, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına “tam destek” verdiğini söyledi ve Moskova ile daha güçlü stratejik bağların sözünü verdi. Rus devlet ajansı RIA, iki liderin Kapsamlı Stratejik Ortaklık anlaşması imzaladığını duyurdu. Kremlin’in internet sitesinde yer alan bilgi notunda, Rusya ile Kuzey Kore arasında imzalanan anlaşmanın “sağlık, tıp ve bilim alanında işbirliği” içerdiği belirtildi.

Kim Jong Un, görüşme sonrası yaptığı açıklamada Putin’i “Kore halkının en yakın dostu” olarak tanımladı. Putin ise Rusya ve Kuzey Kore’nin siyasî amaçlı yaptırımlara karşı olduğunun altını çizerek, Kim Jong Un ile görüşmelerinde dünyada yaşanan gelişmelerin ele alındığını söyledi.

Putin şöyle konuştu:

“Rusya ve Kuzey Kore, yıllardır sağlam dostluk ve iyi komşuluk ilişkileri ile birbirine bağlı. Ülkelerimiz arasındaki etkileşim eşitlik ve birbirimizin çıkarlarına karşılıklı saygı ilkelerine dayanıyor. Kuzey Kore ile imzaladığımız anlaşma ülkelerimize saldırı durumunda karşılıklı yardımı da içeriyor.”

HEDİYELER DAMGA VURDU!

Ziyarete liderlerin birbirlerine verdikleri hediyeler damga vurdu.

Putin, Kim Jong Un’a Sovyet dönemindeki limuzinlerden esinlenerek tasarlanan Aurus hediye etti. Aurus Senat, Rusya’nın resmî başkanlık aracı. Putin de mayıs ayında düzenlenen Kremlin’deki yemin törenine bu araçla gitmişti.

Kim Jong Un, Eylül 2023’te Rusya’nın doğusunu ziyaret ettiğinde Putin ona siyah zırhlı araçlardan birini göstermişti.

Kim Jong Un’un lüks araçlara meraklı olduğu biliniyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları, Kuzey Kore’ye lüks malların ihracını yasakladığı için lüks araçların kaçak yollarla ülkeye getirildiği tahmin ediliyor. Kim Jong Un’un koleksiyonunda bir Maybach limuzin, birkaç Merdeces, bir Rolls-Royce Phantom ve bir Lexus spor araç olduğu biliniyor.

PUTİN’İN BİR SONRAKİ DURAĞI VİETNAM

Putin Pyongyang’dan sonra Vietnam’a gidecek.

Putin, Kuzey Kore’yi 24 yıl önce ziyaret ettiğinde Kuzey Kore’yi mevcut lider Kim Jong Un’un babası Kim Jong Il yönetiyordu.

ABD VE GÜNEY KORE'DEN İKİ ÜLKENİN YAKINLAŞMASINA TEPKİ!

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Putin'in Kuzey Kore ziyaretinin, "Rusya'nın, Ukrayna'daki savaşını sürdürmek üzere ihtiyacı olanı alabilmek için nasıl çaresizce diğer ülkelerle ilişkisini geliştirme ve güçlendirme arayışında olduğunu gözler önüne serdiği" yorumunu yaptı.

Blinken, "Kuzey Kore, Rusya'ya Ukrayna'da kullanmak üzere ciddi mühimmat ve silahlar sağlıyor." ifadesini kullandı.

Stoltenberg de Rusya'nın Kuzey Kore'nin nükleer ve füze programlarına olası desteğinden endişe duyduklarını kaydetti.

Öte yandan Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lim Soosuk ise Rusya ile Kuzey Kore arasındaki işbirliğinin BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal edecek ve bölgede barışa ve istikrara zarar verecek yönde gelişmemesi gerektiği konusunda Moskova yönetimini uyardıklarını bildirdi.