28 - 29 Ekim resmi tatil mi?
Cumhuriyetin 96. yıl dönümü yurt genelinde 29 Ekim Salı günü törenlerle kutlanacak. Pazartesi (28 Ekim) ve Salı (29 Ekim) günü resmi tatil mi? sorusu şu aralar en çok sorulan soru. Okullar, kamu şirketleri, özel şirketler açık olacak mı? 29 ekim kutlama programları neler? İşte yanıtı...
Cumhuriyetimizin 96. yıldönümü yurt genelinde 29 Ekim Salı günü törenlerle kutlanacak. Bazı ilçelerde belediyeler özel kutlama programlarına yarından itibaren başlıyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta milli bayram olarak kutlanıyor.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin onuncu yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku'nda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir.
Peki 28 ve 29 Ekim günleri resmi tatil mi? Bir kaç gündür en çok sorulan soru bu...
- 28-29 Ekim resmi tatil mi?
28 Ekim yarım gün resmi tatil, 29 Ekim ise tam gün resmi tatil olarak kabul edilmiştir.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kanunda da "1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Türkiye'nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bugün tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00'ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder." ifadesi ile "28 ekim resmi tatil mi?" sorusu da yanıtını bulmuştur.
Okullar ve kamu ve özel iş yerleri Pazartesi günü öğleden sonra tatil olacak.
Pazartesi günü yarım gün yıllık izinlerinden kullananlar, hafta sonu ile birleştirerek kendilerine 4 gün tatil imkanı yaratabilecek.
- Borsada 28 Ekim'de yarım gün işlem yapılacak
Borsa İstanbul, Cumhuriyet Bayramı tatili nedeniyle 28 Ekim'de saat 12.40'dan itibaren 1,5 gün kapalı olacak.
- CSO "Cumhuriyet Bayramı" konseri canlı yayınlanacak
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), Cumhuriyet'in 96'ncı yılına özel vereceği konserle tüm ülkeye Cumhuriyet coşkusunu yaşatacak.
CSO, Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Cumhuriyet'in ilan edildiği 29 Ekim'de görkemli "Cumhuriyet Bayramı Konseri" düzenleyecek.
CSO, büyük günün 96'ncı yılını, Müzik Direktörü Şef Rengim Gökmen yönetiminde, Koro Şefliğini Burak Onur Erdem'in yapacağı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu'nun seslendireceği Cumhuriyet marşlarıyla kutlayacak.
Devlet Tiyatroları sanatçıları Serap Sağlar ve Tamer Levent'in de günün anlamına uygun şiirleri seslendireceği konser, TRT 2'den canlı yayınlanacak.
29 Ekim saat 20.00'de CSO Konser Salonu'ndaki Cumhuriyet Bayramı Konseri'nin biletlerine, CSO gişesinden ya da "www.biletinial.com" sitesinden ulaşılabilecek.
- 'Resepsiyon' yerine "kabul töreni"
Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle, ilgili yönetmeliklerde Cumhuriyet ve Zafer Bayramları için kullanılan "resepsiyon" ifadesi "kabul töreni" olarak değiştirildi.
Ulusal ve resmi bayramlar ile mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ve tarihi günlerde yapılacak tören ve kutlamalar yönetmeliğinde değişiklik yapan yönetmelikle, "Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu Cumhurbaşkanı tarafından verilir" cümlesi; "Cumhuriyet Bayramı kabul töreni Cumhurbaşkanı tarafından düzenlenir"; "Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu vali tarafından verilir" cümlesi de "Cumhuriyet Bayramı kabul töreni vali tarafından düzenlenir" olarak değiştirildi.
- Şişli'de kutlama etkinlikleri
Şişli Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na özel, "Şişli Cumhuriyet Bayramı Şöleni" başlığı altında bir dizi etkinlik düzenleyecek.
26 Ekim itibaren "Benim Cumhuriyetim" teması altında başlayacak etkinlikler, 29 Ekim'e kadar devam edecek.
Şişli Belediyesi'nin Cumhuriyet'in kuruluşunun 96. yılı kapsamında hazırladığı programda, 26 Ekim'de Metin Özülkü ve orkestrası ile Sibel Alaş ve Jale, 27 Ekim'de Faruk Demir, 28 Ekim'de rap sanatçısı Ceza, 29 Ekim'de de Teoman Maçka Demokrasi Parkı'nda sahne alacak.
Programın son günü 29 Ekim'de ise Mustafa Kemal Atatürk'ün Şişli'de bulunan evinin önünden kortej oluşturulacak. Ayrıca Nişantaşı Sanat Parkı, Mıstık Parkı, Valikonağı Caddesi, Rumeli Caddesi, Abdi İpekçi Caddesi ve Halaskargazi Caddesi'nde sokak lezzetleri, sokak müziği, atölye çalışmaları, sağlıklı yaşam ve spor aktiviteleri gibi çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek.
- Cumhuriyet Bayramı kutlamaları nasıl ortaya çıktı?
Cumhuriyet ilan edildiği sırada henüz 29 Ekim günü bayram ilan edilmemiş, kutlamalar konusunda bir düzenleme yapılmamıştı; 29 Ekim gecesi ve 30 Ekim günündeki şenlikleri halk kendiliğinden organize etti. Ertesi yıl, 26 Ekim 1924 tarihli 986 numaralı kararname ile Cumhuriyet'in ilanının 101 pare top atılarak ve planlanacak özel bir programla kutlanmasına karar verildi. 1924 yılında yapılan kutlamalar, daha sonra yapılacak olan Cumhuriyet’in ilanı kutlamalarının başlangıcı oldu.
2 Şubat 1925'te, Hariciye Vekaleti'nce (Dışişleri Bakanlığı) düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim'in bayram olması önerilmiştir. Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelendi ve 18 Nisan'da karara bağlandı; 19 Nisan'da ise teklif TBMM tarafından kabul edildi. 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, Cumhuriyet'in milli bir bayram olarak kutlanması resmi bir hüküm şekline geldi. Cumhuriyetin ilan edildiği gün, 1925'ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde resmî bir bayram olarak kutlanmaya başladı.
Hükûmet 27 Mayıs 1935'te milli bayramlar hakkında yeni bir düzenleme yaparak ülkede kutlanan bayramları ve içeriklerini yeniden belirledi. Daha evvel Meşrutiyet'in ilan günü olan Hürriyet Bayramı ile Saltanatın kaldırılış günü olan Hâkimiyet Bayramı milli bayramlar arasından kaldırılarak kutlanmasına son verildi. Cumhuriyet'in ilan edildiği gün 29 Ekim "ulusal bayram" olarak ilan edildi ve devlet adına yalnız o gün tören yapılması karara bağlandı.