29 kişinin hayatını kaybettiği gece kulübü yangınında bilirkişi raporu çıktı! İşte ihmaller zinciri

29 kişinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili yürütülen soruşturmada hazırlanan keşif raporunda, tedbirsizlik ve aksaklıklar nedeniyle yangının büyüdüğü bu nedenle de can kaybının arttığı ortaya çıktı.

29 kişinin hayatını kaybettiği gece kulübü yangınında bilirkişi raporu çıktı! İşte ihmaller zinciri

İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki yangın, Türkiye'nin gündeminde. 29 kişinin hayatını kaybettiği gece kulübünde ekiplerin çalışmaları devam ederken yeni bir gelişme yaşandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturması kapsamında bilirkişiler ve 2 savcı tarafından yapılan inceleme sonrası hazırlanan keşif raporunda, yangına yol açan tedbirsizlikler ve yangındaki ihmaller gözler önüne serildi.

GİRİŞ- ÇIKIŞ KAPILARI KAPALI

Soruşturma kapsamında yapılan çalışma ve incelemeler neticesinde hazırlanan raporlar ve elde edilen bulgular adeta kan dondurdu.

Açık kaynak yapılmasıyla başlayan yangının, yanıcı malzemelerin iş yerinde tutulması, binanın giriş çıkış kapılarının kapalı olması, yangın söndürme sisteminin çalışmaması ve acil çıkışları gösteren aydınlatıcı tabelaların olmaması gibi tedbirsizlik ve aksaklıklar nedeniyle büyüyerek can kaybının artmasına yol açtığı belirtilen raporda, şüphelilerin tedbirsiz hareket ederek sorumluluklarını yerine getirmediklerine vurgu yapıldı.

YÖNÜ BULAMADIKLARI İÇİN..

Gözaltına alınan bazı şüphelilerin emniyette verdiği ifadeler, yangın sırasında ölen işçilerin kaçabilme ihtimallerinin bulunduğunu ancak çıkış yönünü bulamadıkları için hayatlarını kaybettiklerini de ortaya koydu.

30'U AŞKIN ÇALIŞAN VARDI

İş yeri açılışının Ramazan Bayramı'na yetişmesi için genel tadilatın aceleye getirildiğine dikkati çekildi.

Keşif raporunun değerlendirme bölümünde, dekor, demir doğrama, mobilya işleri, elektrik işlerini yapan firmalar bulunduğu belirtilerek, yangın esnasında 30'dan fazla çalışanın tadilat çalışmasını yürüttüğü kaydedildi.

İÇ TADİLATLAR AYNI ANDA YAPILDI

İş yerinin fiziksel özelliklerinin anlatıldığı raporda, iş yeri iç mekanının oval şeklinde olduğu, etrafında localarla çevrilmiş 750 metrekarelik alan bulunduğu, asma katların yine tüm salonu çevreleyecek loca şeklinde ve oval biçimde devam ettiği, eğlence merkezinin, 2000 metrekare veya üzeri kapalı bir alandan oluştuğu ve iç tadilatların tüm mekanlarda aynı anda, birden yapıldığının anlaşıldığı vurgulandı.

ARIZANIN NEDENİ ANLAŞILAMADI

Bu nedenle çalışan sayısının bu kadar çok olduğunun anlaşıldığı belirtilen raporda, şu çarpıcı tespitler yer aldı:

"Tüm çalışmaların ana salonda yapıldığı, bu kısmın tamirat, tadilat monte yapma yeri olarak kullanıldığı, demir doğrama, ekleme, kaynak, birleştirmenin bu kısımda yapıldığı, burada yapılan bu kadar elektrikli çalışma esnasında elektrik sigorta ve elektrik panosunda nasıl bir arızanın meydana gelmediğinin anlaşılmadığı, ana salona giriş yapılan yerin sağ tarafında asılı vaziyette kalmış ve halen uçunda elektrot bulunan kaynak makinesinin bulunduğu, bu kısımda bulanan demir doğramalar üzerinde çalışma yapıldığı tespit edilmiştir.

8 KİŞİ TUTUKLANDI

İhmal ve kusurları bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alınan 12 şüpheliden biri emniyetten 2 şüpheli ise savcılık sorgusunun ardından, 1'i de nöbetçi hakimlikçe mahkemece serbest bırakılırken 8 şüpheli ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan tutuklandı.