3 bin yıllık kafatası detaylı şekilde incelendi, bilim insanları hem ilginç hem de şaşırtıcı bir detay buldu
İsrail’de mezar kazısında bulunan insan kalıntılarının tarihte gerçekleştirilen en eski beyin ameliyatına ait olduğunu saptandı. Arkeologlar, 3 bin yıldan uzun süre önce yaşamış bir erkek hasta üzerinde gerçekleştirilen ameliyatın kalıntılarında geçmişte de cinsiyet ve sınıf temelli ayrımların olduğuna ancak daha fazla hoşgörünün mevcut olduğu kanısına vardı.
İsrail’de mezar kazısında beyin ameliyatından kalma insan kalıntıları bulundu. Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen incelemede ameliyatı geçiren kişinin 20 ila 40 yaşları arasında olduğu ve MÖ 15. yüzyılda yaşadığı açıklandı.
ABD'deki Brown Üniversitesi'nden arkeolog Rachel Kalisher'ın liderliğindeki araştırma ekibi lideri Kalisher, "Trepanasyonun binlerce yıldır evrensel ve yaygın bir ameliyat türü olduğuna dair kanıtlarımız var" ifadelerini kullandı.
“ANTİK ÇAĞDA HOŞGÖRÜ DAHA FAZLAYDI”
Gelişmiş modern tıbbın olanakları yokken beyin ameliyatı kadar hassas bir operasyonun gerçekleştirilmesi çok zor gibi görünebilir. Ancak tarihçiler operasyonun kökenlerinin binlerce yıl öncesine dayandığını defalarca kanıtlamıştı. Hatta bazı uzmanlar beyin cerrahisinin tüm zamanların en eski tıp "uzmanlığı" olduğuna inanıyor. Kalisher, "Antik çağlarda insanların düşündüğünden çok daha fazla hoşgörü ve çok daha fazla özen vardı" diye konuştu.