Dünya’ya yaklaşık 40 ışık yılı mesafede yer alan, Dünya ile aynı büyüklüğe sahip bir gezegen bulundu. Gezegenin ‘olasılıkla yaşamaya elverişli’ bir gök cismi olduğu düşünülüyor.
The Guardian gazetesinin aktardığına göre, ‘Gliese 12b’ ismi verilen gezegene ilişkin araştırma, ‘Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’ isimli dergide yayınlandı. Araştırmayı yapan ekipte yer alan, Güney Queensland Üniversitesi Astrofizik Bölümü doktora öğrencisi Shishir Dholakia, yaşadıkları ‘Eureka anını’ anlattı.
Dholakia, “Yuvarlak bir hesap yaptık. Olasılıkla Dünya ile aynı büyüklükte olduğunu, muhtemelen ılıman olduğunu ve gerçekten ama gerçekten yakında olduğunu hesapladık. Bir gün içinde ‘Bunu yazmalıyız, bu gerçekten çok havalı bir şey’ diye düşündük” diye konuştu.
Söz konusu gök cisminin sıvı haldeki suyun yüzeyde toplanması için doğru sıcaklıkta olabileceğine dikkat çeken doktora öğrencisi, “Bu önemli çünkü gezegenlerin üzerinde sıvı halde su bulunabilmesi halinde üzerine yaşanabilir olduğu düşüncesindeyiz” bilgisini verdi.
‘Gliese 12b’nin Dünya ile aynı büyüklükte ya da Venüs gibi bundan biraz daha küçük olduğu tahmin ediliyor. Yapılan çalışmaya göre, zemin sıcaklığı ise 42 derece seviyesinde. Paylaşılan bilgilere göre, gezegenin, Balık Takımyıldızı’ndaki soğuk cüce gezegen Gliese 12’nin etrafında 12 gün içinde bir tur attığı değerlendiriliyor. Gliese 12’in büyüklüğü ise Güneş’in dörtte biri kadar.
Dholakia, araştırma ekibine, Edinburgh Üniversitesi’nden doktora öğrencisi Larissa Palethorpe ile birlikte liderlik etti. Ekip, yeni gezegenin teyit edilmesi için NASA ile işbirliği yaptı. Dholakia’ya göre, Dünya ve Venüs, atmosferin bir gezegenin yüzeyini nasıl değiştirebileceğini göstermesi açısından klasik bir örnek. Dünya’da yaşam mümkün olmuşken, Venüs yüzeyinde kurşunu eritebilecek kadar sıcak.
Dholakia, bu durumu şöyle değerlendirdi: “Bu iki gezegen arasındaki fark ise büyük oranda Venüs’ün çok çetin bir atmosferinin olmasından kaynaklanıyor. Yani, Güneş’ten aldığı ışık açısından Dünya ve Venüs’ün tam arasında yer alan bu gezegenin bu boşluğu kapatabileceğini, Venüs ve Dünya’nın sonunda birbirinden neden bu kadar farklı olduğunu anlamamıza yardımcı olabileceğini düşünüyoruz.”