Sibirya’da yer alan 42 bin yıllık bir mağara Sibiryalı arkeologlar ve paleontologlar tarafından inceleme altına alındı. Uzun yıllardır el değmemiş mağarayı sırtlanların kullandığı biliniyordu.
SIRTLANLAR MAĞARAYA KEMİK TAŞIMIŞ
Mağarada bulunanlar herkesin kanını adeta tanecik tanecik dondurdu. Arkeologlar yaptıkları araştırmalar sonucunda sırtlanların mağaraya mamut, gergedan ve ayı kemikleri taşıdığını ortaya çıkardı.
İNCELEMELER YAPILDI
Paleontologlar, kahverengi ayılar, tilkiler, kurtlar, mamutlar, gergedanlar, sığırlar, geyikler, ceylanlar, bizonlar, atlar, kemirgenler, kuşlar, balıklar dahil olmak üzere Pleistosen döneminden (2,6 milyon ila 11.700 yıl önce) hem yırtıcı hem de av hayvanların kemiklerini buldu.
Sobolev Jeoloji ve Mineraloji Enstitüsü'nden yapılan tercümeye göre, güney Sibirya'da bir cumhuriyet olan Khakassia sakinleri mağarayı beş yıl önce keşfetti . Ancak, bölgenin uzak olması nedeniyle paleontologlar, Haziran 2022'ye kadar kalıntıları tam olarak keşfedip inceleyemediler.
SIRTLANLARIN İZİNE RASTLANDI
İki tam mağara sırtlan kafatası da dahil olmak üzere yaklaşık 400 kilogram kemik topladılar. Paleontologlar, kemiklerde sırtlan dişleriyle uyumlu kemirme izleri olduğu için mağarada sırtlanların yaşadığını açıkladı.
Rusya Bilimler Akademisi Ural Şubesi kıdemli araştırmacısı Dmitry Gimranov yaptığı açıklamada, gergedanlarda ulna ve radius kemiklerinin bir arada olduğunu söyledi.
SIRTLAN KAFASI BİLE BULUNDU
Araştırmacılar ayrıca, mağarada büyüdüklerini gösteren, çok kırılgan oldukları için korunma eğiliminde olmayan sırtlan yavrularının kemiklerini de buldular. Gimranov, "Genç bir [sırtlanıN] bütün bir kafatasını, birçok alt çenesini ve süt dişlerini bile bulduk" dedi.
Sibirya, Pleistosen hayvan kalıntıları açısından zengindir. Kalıntıları fosilleşecek kadar eski değil ya da bir mineralleşme süreciyle kayayla yer değiştirmiş değil.