Gündemde ki yerini koruyan EYT düzenlemesi milyonlarca vatandaş tarafından her gün araştırılmaya devam ediliyor. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen toplantı kapsamında yaş şartı gündeme gelirken son dakika açıklamaları kapsamında kadınlardan 48 erkeklerden de 50 yaş sınırı konuşulmaya başladı. EYT düzenlemesine dahil olamayan diğer vatandaşlar ise erken emekliliğin yollarını arıyor. İşte erken emekliliğin yolları…
EYT için yaş şartı nedir?
EYT düzenlemesi kapsamında yaş şartı konuşulmaya başladı. Kadınlardan 48 erkeklerden de 50 yaş istendiği söyleniyor. Yaş şartı hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.
İşte erken emekli olmanın yolları
Milyonlarca vatandaş erken emekli olmak istiyor. Bunun için vatandaşların belli bir yaş ve prim şartını doldurmuş olması gerekmektedir. Fakat düzenlenen yasalar kapsamında Merkez emekli olmak için bazı avantajlar da yer alıyor. Türkiye'de çalışan milyonlarca vatandaş emekli olmanın hayalini kuruyor. Emekli olmak isteyen vatandaşların prim şartını tamamlamış olması gerekir. Türkiye'de yaklaşık 6 milyon kişi emekli olmak için yaş şartını beklemektedir. Emeklilikte 3600 primini tamamlayan vatandaşlar emekli olmaya hak kazanmaktadır. SGK tarafından yapılan açıklamalar kapsamında emekli olmak için 7 formül bulunuyor.
İşe giriş tarihi önem taşıyor
Emekli olmak isteyen kişiler için sigortası oldukları ilk tarih önemli bir yere sahiptir. Emeklilikten yararlanmak isteyen vatandaşların 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta başlangıcının olması gerekiyor. Bu tarihten önce sigorta başlangıcı bulunan ve SSK'lı olan çalışanlar erken emekli olabilmektedir. Bu tarihten sonra sigorta başlangıcı olan vatandaşlar da askerlik ya da doğum borçlanması yöntemleri ile prim gün sayısını tamamlayabilmektedir. Bu kapsamda 3600 rakam önemli bir yere sahiptir. Bu kapsamda vatandaşlardan 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim gün sayısı istenmektedir. Bunun yanı sıra farklı formüllerde yer almaktadır. Bazı vatandaşlar için 3600 prim gün sayısı ile emekli olmak tam emekli olmaktan daha avantajlı bir duruma gelmektedir. Çalışma imkanı olmadığı için prim gün sayısını tamamlayamayanlar, eski sigortalılar ve belli bir yaşa ulaşmış olan kişiler bu formülleri kullanabilir.
Kaç yıllık çalışma süresi yeterli olur?
Emeklilik hesaplamaları herkes için farklı olmaktadır. Her çalışan için şartlar farklı bir konumda yer alırken bir gün bile önemli bir yere sahip olabiliyor. Bu kapsamda işe giriş tarihi yani sigorta başlangıcı emeklilik için en önemli maddelerden biridir. Sigorta giriş tarihiniz ne kadar eski ise emekli olma avantajını da o kadar yüksektir. 3600 prim gün sayısı 10 yıl gibi bir süreye denk gelmektedir. Yani 10 yıl prim ödemesi bulunan vatandaşlar emekli olabilmektedir. Bununla birlikte 15 yıllık sigortalılıksa ilk defa sigorta olduğunuz tarihten bugüne kadar geçen süreyi ifade ediyor. Bu kapsamda 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi bulunan vatandaşlar 15 yıl şartını tamamlamış olmaktadır
Burada en önemli nokta 3600 prim gün sayısının tamamlanıp tamamlanmadığıdır. 3600 prim gün sayısı ödeyerek emekli olabilirsiniz. Ancak bu konuda kadın ve erkekler farklı değerlendirilmektedir. Bu kapsamda emeklilik için istenen şartlar kısaca şu şekildedir: 9 Eylül 1999'dan önce ilke defa sigortalı olarak çalışmanız gerekiyor
Erken emeklilik detayları:
Bu kapsamda yukarıda belirtilen üç şatı tamamlayan vatandaşların erken emekli olabilme hakkı bulunuyor. Erken emeklilik için kadınların 08.09.1981 tarihinde sigorta başlangıcı isteniyor.3600 prim gün sayısını tamamlayan ve 50 yaşını dolduran herkes başka bir şart aranmadan emekli olabilmektedir.
Erkeklerin ise 08.09.1976 tarihinde sigorta başlangıcından olması isteniyor. 3600 prim gün sayısını ve 55 yaş şartını tamamlayan erkeklerde emekli olmaktadır. Bu formülleri tamamlayan vatandaşlar başka bir şart olmadan kolay bir şekilde emekli olabilmektedir. Ancak yaş şartı gözetildiği zaman emeklilik içinde farklı formüller devreye giriyor. Bu kapsamda emeklilik için istenen diğer şartlar şu şekildedir:
ÇOCUKLAR AVANTAJ
Çalışan kadınlar için çocuklar üzerinden prim kazanma imkanı bulunmaktadır. Bu kapsamda çocuğa kadar borçlanma yapabilmek mümkündür. Bir çocuk için borçlanma yapan kadınların 2160 gün primi bulunuyor. Yani 6 yıl daha erken emekli olabilirsiniz. Yani yaş ve yıl şartını tamamlayan bir anne üç çocuğu için borçlanma yaparak 6 yıl daha erken emekli olabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken tek nokta sigortadan önce çocukların doğmuş olmasıdır.
ASKERLİK ÖNE ÇEKER
Erkeklerde ise askerlik süreleri önemli bir yere sahiptir. Bu kapsamda askerlik borçlanması ile hem yaş şartını hem de prim gün sayısını tamamlayabilirsiniz. Sigortalı olmadan önce yapılan askerlik yapan vatandaşlar borçlanma yöntemi ile sigorta başlangıç tarihini öne çekebilmektedir. Bu sayede bir yaş daha erken emekli olabilirsiniz
10 YIL PRİM YETİYOR
Kısmi emeklilik adı verilen bu yöntemde kişilerden 15 yıl ve 3600 prim gün sayısı isteniyor. Burada kadınlardan 58 yaş erkeklerden ise 60 yaş şartı isteniyor. 9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi bulunan vatandaşlar 4500 prim ödemesi yaparak ve 25 yıl şartını tamamlayarak emekli olabilir.
VERGİ İNDİRİMİ YAŞI KALDIRIR
Engelli çalışanların %40 engeli bulunması durumunda yaş şartına bakılmadan 15 yıl ve 3600 prim gün sayısını tamamlayanlar emekli olabilmektedir. Yani işe giriş tarihleri 18 yıl 4680 güne denk gelmektedir.
YIPRANAN KAZANIR
Ağır işte çalışanlar,madenciler, gazeteciler, gemi adamları gibi yıpranma payı bulunan mesleklerde erken emeklilik içerisinde yer alıyor. Bu kapsamda belirli gün sayıları tamamlanarak işe giriş tarihleri erkene çekilebiliyor.