Arkeologlar, içinde eski bir Mısırlı yetkilinin mumyasının bulunduğu kayıp bir mezarı yeniden keşfettiler. Mezar, yaklaşık 4.400 yıl önce, M.Ö. 25. ve 24. yüzyıllarda yaşayan Ptahşepses'e aitti.
ESKİ HARİTALAR ÜZERİNDE ARAŞTIRMA YAPILDI
Prag Charles Üniversitesi Çek Mısır Bilimi Enstitüsü'nden arkeologlar, bu hafta mezarı uydu kullanarak 2022 yılında Abusir ve Saqqara arkeolojik alanlarının yakınında bulduklarını söyledi. Görüntüler ve eski haritalar üzerinde çalışan araştırmacılar bu yıl bölgede daha fazla kazı yaptı.
ÇÖL KUMUNUN ALTINA GÖMÜLDÜ
Mezar, neredeyse 160 yıl önce Fransız bilim adamı Auguste Mariette tarafından kısmen ortaya çıkarılmış ve bu kişi, bir lento veya bir tür destek kirişi ile karmaşık bir şekilde dekore edilmiş sahte bir kapıyı ortaya çıkarmıştır. Ancak keşiften kısa bir süre sonra mezar çöl kumunun altında kayboldu.
SARAYDA EĞİTİM GÖRMÜŞ
Sahte kapı ve lento, Ptahshepses'in resmi kariyeri hakkında bilgiler içeriyor ve MÖ 2532'de doğup MÖ 2504'te ölen eski bir firavun olan Menkaure'nin sarayındaki eğitiminin öyküsünü anlatıyor.
FİRAVUNUN KIZIYLA EVLENMİŞ
Sahte kapıdaki bilgiye göre Ptahşepses, M.Ö. 25. yüzyılın başlarında kısa bir süre hüküm süren firavun Userkaf'ın kızıyla evlenmiştir.
"KRALİYET KIZIYLA EVLENEN İLK YETKİLİ"
Çek Mısırbilim Enstitüsü bir Facebook gönderisinde, "Bu referansın kendisi, Ptahshepses'in Mısır tarihinde kraliyet kızıyla evlenme ayrıcalığına sahip olan, kraliyet kökenli olmayan bilinen ilk yetkili olduğunu gösteriyor." dedi.
MEZAR 137 METRE UZUNLUĞUNDA
Bölgedeki kazılar, mezarın 137 metre uzunluğunda ve 72 metre genişliğinde geniş bir üst yapısını ortaya çıkardı. Girişte boyalı dekorasyona sahip nispeten iyi korunmuş bir şapel ve uzun bir erişim koridoru bulunmaktadır.
ANTİK DÖNEMDE SOYULMUŞ
Geçtiğimiz baharda arkeologlar, antik dönemde soyulduğu anlaşılan mezar odasını incelediler. Bununla birlikte, hâlâ bazı orijinal cenaze eserleri (çanak çömlek dahil), adak adaklarının kalıntıları, kavanozlar ve mumyalanmış bir balık bulunuyordu.
Ayrıca araştırmacılar, içinde Ptahşepses'in mumyasının tamamının bulunduğu, kısmen açılmış bir lahit buldular. Mumyanın Mısırlı antropologlar tarafından incelenmesi, MÖ 2700'den MÖ 2200'e kadar süren Mısır'ın Eski Krallık döneminde mumyalamanın evrimi hakkında önemli yeni veriler sağladı.
"SON ZAMANLARDAKİ EN BÜYÜK KEŞİF"
Araştırmacılardan biri olan Miroslav Barta, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Mısır tarihinin gidişatını değiştiren bir adamın mezarı yeniden keşfedildi ve bu, keşif gezisinin son zamanlardaki en büyük keşiflerinden birini temsil ediyor. Araştırma halen devam ediyor ve muhtemelen başka keşifler de yapılacak. ailesine ve zamanına yeni bir ışık tutacak."