Hakemli dergi Mammalia'da yayımlanan çalışmaya göre, Mısır'da yaklaşık 5 bin yıldır benekli sırtlana rastlanmıyordu. Aradan geçen binlerce yıl sonra ilk kez topraklarda görülen canlının sonu korkunç oldu. Mısır'ın Sudan sınırına 30 kilometre mesafede bir benekli sırtlan, yerel çobanların ahırına girip koyun ve keçilerle dolu ahırda çobanın iki keçisini telef etti. Hayvanlarını telef edeni gören çoban, gördüğü manzara karşısında neye uğradığını şaşırdı ve hayvanı yok etti.
KANITLARI GÖRÜNCE RESMEN ŞAŞKINA DÖNDÜM
Mısır'daki El-Ezher Üniversitesi'nden, çalışmanın başyazarı Dr. Adbullah Nagy, "Kalıntıların fotoğraf ve videolarını inceleyene kadar inanamadım. Kanıtları görünce resmen şaşkına döndüm. Mısır'da böyle bir şey bulmayı asla beklemiyorduk." diye konuştu.
NORMAL YAŞAM ALANINDAN 500 KİLOMETRE UZAKTA
Dr. Nagy ve ekip arkadaşları, hayvanın normal yaşam alanından yaklaşık 500 kilometre uzakta görülmesinin iklim değişikliğinden kaynaklanabileceğini düşünüyor. Araştırmacılar, teorilerini test etmek adına 1984 ila 2022'deki uydu görüntülerini inceleyerek bitki örtüsündeki değişimleri analiz etti.
BİR ARTIŞ GÖZLEMLENDİ
Bölgede birkaç yıl süren kuraklıklar yaşandığını ve arada nispeten yağışlı kısa dönemler olduğunu saptadılar. Özellikle son 5 yılda, önceki 20 yıla kıyasla bölgedeki bitki yoğunluğunda kayda değer bir artış gözlemlediler.
ŞAŞIRTICI DERECEDE KUZEYE GİTTİ
Bilim insanları daha yumuşak çevresel koşulların, avcı türlerin göç etmesini kolaylaştırmış olabileceğini söylüyor. Mısır'da görülen benekli sırtlanın şaşırtıcı derecede kuzeye gitmesini de bu koşullar tetiklemiş olabilir.
"HALA GİZEMİNİ KORUYOR"
Dr. Nagy, "Ancak bu sırtlanın Mısır'a neden bu kadar uzun bir yolculuk yaptığı hâlâ gizemini koruyor" diyor: Motivasyonunu anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Bilim insanları, iklim krizi nedeniyle hava koşullarının değişmesi sonucu daha fazla hayvan türünün beklenmedik bölgelerde görülebileceğini ifade ediyor.
SÜRÜ HALİNDE GEZEN AVCILAR
Benekli sırtlanlar (Crocuta crocuta) genellikle Sahraaltı Afrika'da yaşayan ve sürü halinde gezen avcılar. Günde 27 kilometreye kadar yol gidebilen bu hayvanlar, insanların yönetimindeki hayvan sürülerini takip ediyor.