Bilim insanları, 535 milyon yıl önce yaşamış gizemli bir yaratığın kas dokusunu koruyan bir dizi "olağanüstü" mikrofosil keşfettiler. Royal Society dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, küçük fosiller Çin'in güney Shaanxi Eyaletindeki Kuanchuanpu jeolojik oluşumundan elde edildi.
540 MİLYON YILLIK FOSİLLER VAR
Bu oluşum, Dünya tarihinin yaklaşık 540 milyon yıl önce başlayan ve Kambriyen patlaması olarak bilinen bir dönemine ışık tutmaya yardımcı olan fosiller bakımından zengindir.
DEV PATLAMA SONRASI ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADILAR
Kambriyen döneminin başlangıcında (kabaca 539-485 milyon yıl öncesini kapsayan dönem) meydana gelen patlama, başlıca hayvan gruplarının çoğunun ilk ortaya çıkışı da dahil olmak üzere, birkaç milyon yıl boyunca organizmaların benzersiz bir şekilde ortaya çıkmasıyla karakterize edildi.
FORTUNİYEN ÇAĞINA KADAR UZANIYOR
Son çalışmada belgelenen dikkat çekici mikrofosiller, Fortuniyen Çağı olarak bilinen Kambriyen döneminin en erken dönemine kadar uzanıyor.
HANGİ HAYVANA AİT BELLİ DEĞİL
Fosillerin hangi hayvanlara ait olduğu tam olarak belli değil. Ancak araştırmacılar, siklonöralanlar olarak bilinen bir hayvan grubundan kas dokusunu koruduklarını öne sürdüler.
İLK DEFA BULUNDU
Fortuniyen'deki bu hayvan grubunu temsil eden fosiller nispeten bol olsa da, bunların arasında korunmuş kas veya sinir dokusu bulmak neredeyse hiç duyulmamış bir durum.
HALA HAYATTA OLAN TÜRLER VAR
Siklonöral grup, solucan benzeri bir vücutla karakterize edilen yuvarlak kurtlar ve çamur ejderhaları gibi hayvanları içerir. Grup, fosil kayıtlarında ilk olarak Kambriyen döneminin başında ortaya çıkıyor ve günümüzde deniz, tatlı su ve karasal ortamlara yayılmış, hayatta olan birçok tür mevcut.
Son çalışmada araştırmacılar, yalnızca birkaç milimetre ölçülerinde olan ve bir tür emme organı olan hortum olarak bilinen vücut kısmındaki korunmuş siklonöral kas dokusunu temsil ettiğini söyledikleri üç fosil örneğini tanımlıyorlar.
"ONLARI İLK 2021'DE BULDUM"
Başka bir yazar Huaqiao Zhang, "Onları 2021'in sonlarında buldum. Onları ilk kez binoküler mikroskobumda gördüğümde, konik şekilleri ve ızgara benzeri morfolojileri beni elbette şaşırttı. Kısa süre sonra bazı kas dokularını temsil edebileceklerini fark ettim."
Zhang, araştırmacıların hortum kas dokusunun yalnızca bir kısmını elde etmeleri nedeniyle, ev sahibi hayvanın gerçekte neye benzediği veya davranışı hakkında "hiçbir fikrinin" olmadığını söyledi.
"SÜRÜNGEN OLABİLİRLER"
Belgelenen örneklere dayanarak "ev sahibi hayvanların en az milimetre boyutunda olabileceği sonucuna varılabilir" dedi. "Hortumları olabilir... ve eğer sürüngenlerse yumuşak deniz tabanında ya da oyukçularsa kumların içinde yaşamış olabilirler."
"MUHTEMELEN YIRTICI DEĞİLLER"
"Neyle beslendikleri belli değil. Analizimiz, hortumlarını geri çekme konusunda çok sınırlı bir yeteneğe sahip olabileceklerini gösteriyor. Kısmen geri çekilebilen hortum, onların şiddetli yırtıcı hayvanlar olmalarını engelliyor olabilir ve bu nedenle muhtemelen küçük hayvanlarla beslenebilirler."