54 yıl önce ülkeye giriş yapan hayvan, büyük bir istila başlattı. Birçok Japon haber kaynağının bildirdiğine göre, Japonya'daki rakun istilası son on yılda oldukça kötüleşti. Tokyo hükümeti, 2022 mali yılında yaklaşık 1.300 rakunun yakalandığını söyledi.
10 YIL ÖNCE YAKALANANLARIN 5 KATI
Japon haber ajansı Kyodo News'in haberine göre bu, 10 yıl önce yakalananların yaklaşık beş katı. 2013 yılında Japon hükümeti, istilacı bir tür olan rakunlarla mücadele edilmesi gerektiğini yineledi.
ORAYA ÖZGÜ DEĞİL
Rakunlar Japonya'ya özgü değildir ancak 1977 animesi "Rascal the Raccoon"un popülaritesinin ardından ülkeye 1970'lerde getirilmiştir. Anime, Sterling North'un otobiyografik romanı "Rascal, A Memoir of a Better Era"ya dayanıyordu. Kitapta North, Rascal adında bir yavru rakun yetiştirdiğini anlatıyor.
EVCİL HAYVAN OLARAK İTHAL EDİLDİ
Gösteriye yanıt olarak Japonya'daki insanlar evcil hayvan olarak rakun ithal etmeye başladı. Smithsonian Magazine, zirvedeyken her yıl Japonya'ya 1.500'den fazla rakunun ithal edildiğini söyledi. Ancak Japon hükümeti hem rakun ithalatını hem de onları evcil hayvan olarak tutma uygulamasını yasaklamak için hızla harekete geçmiş olsa da, bu çok az ve çok geçti.
EVDE YIKICI OLABİLİR
İki kurtarma rakununun sahibi Jaime Arslan, rakunları Louie ve Lucy için Instagram sayfasında rakunların kolay evcil hayvanlar olmadığını yazdı. Rakunların bir evde çok yıkıcı olabileceğini ve sürekli eğlendirilmeleri gerektiğini söyledi. Ek olarak, rakunlar saldırganlık veya oyun biçimi olarak ısırabilirler ve ısırırlar.
SON DERECE PAHALI
Çoğu veteriner rakunu göremeyeceğinden bakımları da son derece pahalıdır. Pek çok Japon aile bu dersleri zor yoldan öğrendi ve evcil rakunlarını evlerinde yönetilemez hale geldikten sonra vahşi doğaya salıverdiler.
HIZLA NÜFUS OLUŞTURABİLİRLER
Kyodo News, rakunların Japonya'da doğal yırtıcıları olmadığından hızla bir nüfus oluşturabildiklerini ve artık ülkenin 47 vilayetinin her birinde bulunduğunu söyledi. Kyodo News, rakun istilasının çevreye verilen zararın yanı sıra ülkenin tarım endüstrisine de zarar verdiğini söyledi. 2022'de rakunların mahsullere yaklaşık 3 milyon dolar zarar vermekle suçlandığını söylediler.
MÜCADELESİ ZOR BİR CANLI
Kyodo News, rakunlarla mücadelenin, zeki doğaları nedeniyle son derece zor olduğunun kanıtlandığını söyledi. Rakunları tuzağa düşürmeye veya bir rakunun verdiği hasarı gördükten sonra derhal yetkililerle iletişime geçmeye yönelik yerel çabalar "şu ana kadar etkisiz kaldı."
ÇARESİZ KALDI
"Rakunlar da yaşamak için çaresiz kaldığından bazen tuzaklarımız kırılıyor. Batı Tokyo'daki bir belediyeden Kyodo News'e konuşan bir yetkili, "Aslında sadece çok küçük bir kısmı yakalanıyor, dolayısıyla genel aralığını kavrayamıyoruz" dedi. İstilacı rakunlarla uğraşan tek ülke Japonya değil. Almanya'ya 1930'larda kürkleri için rakunlar ithal ediliyordu. Hayvanlar, Japonya'ya benzer şekilde bir popülasyon oluşturmayı başardıkları vahşi doğaya salındı.
ÇOK SAYIDA RAPOR
Food & Wine dergisine göre, 2023 yılında rakunların Alman evlerine girip ortalığı karıştırıp bira çaldığına dair çok sayıda rapor vardı. Ve 2019'da sarhoş bir rakun Almanya'nın Erfurt kentinde bir Noel pazarını ziyaret etti. Alman medyası, sıcak şaraptan arta kalanları içtiği bildirilen rakunun bir avcı tarafından vurularak öldürüldüğünü bildirdi.