Arkeologlar insanların yaklaşık 6.000 yıl önce mega taşa gömdüğüne dair kanıtlar buldular. İspanya'daki kazılarda etleri dökülmüş ve ölümlerinden sonra kemikleri kırılmış kalıntılar ortaya çıkartıldı.
İKİ DÜZİNEDEN FAZLA İNSAN KALINTISI BULUNDU
Kuzey İspanya'daki Los Zumacales ve La Lora'daki (on yıllar önce ortaya çıkarılan) büyük taş mezarların, MÖ dördüncü binyılda yaşayan iki düzineden fazla bireyin kalıntılarını içerdiği bulundu.
GÖMÜLME GELENEKLERİ ARAŞTIRILMAYA BAŞLANDI
Uluslararası Osteoarkeoloji Dergisi'nde yakın zamanda yayınlanan yeni bir çalışma, bu mezarlarla bağlantılı gömme uygulamalarını analiz ederek kalıntıların durumunun ardındaki sosyal ve doğal süreçlere baktı.
KEMİKLERİ YÜZDE 90'I KIRILMIŞ
Araştırma, bu antik insanların kemiklerinin ölümleri sırasında veya sonrasında kırıldığını ve parçalandığını ortaya çıkardı. Aralarında İspanya'daki Universidad de Salamanca'dan Angélica Santa-Cruz'un da bulunduğu bilim insanları, mega mezarlara gömülü kemiklerin yüzde 70 ila yüzde 90'ının kırıldığını, buna "kelebek şeklinde" kırıklara sahip kol kemiklerinin de dahil olduğunu buldu.
TAŞ ALETLER KULLANILMIŞ
Kemiklerde bulunan bazı kesik izleri ve kırıklar, bunların muhtemelen kalıntılar kazıldıktan sonra taş aletler kullanılarak yapıldığını gösteriyor. Arkeologlar, bu kemiklerin analizinin, kalıntıların seçilimi ve manipülasyonunun yanı sıra mezardan malzeme çıkarıldığına dair işaretler ortaya çıkardığını söylüyor.
BU UYGULAMANIN MOTİVASYONU BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR
Antik insanlar için bu cenaze töreni uygulamasının ardındaki kesin motivasyon belirsizliğini korurken, araştırmacılar, kutsal emanet olarak ibadet edilmek üzere toplanan bazı kemiklerin çürüme sürecini hızlandırmak için bir "ölüm yönetimi sürecinin" parçası olabileceğinden şüpheleniyorlar.
YAMYAMLIK BELİRTİLERİ VAR
Araştırmacılar ayrıca bazı kanıtların ölüm sonrası yamyamlık belirtileri olma ihtimalini de göz ardı edemezler çünkü geçmiş araştırmalar bu uygulamanın eski kuzeybatı Avrupa'daki birçok örneğini bildirmiştir.