6'lı masa 5'inci kez toplandı! Ortak bildiri yayımlandı: Cumhurbaşkanı adayıyla ilgili kritik detay...
Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş için bir araya gelen 6 muhalefet partisi, beşinci kez bir araya geldi. Ortak yapılan açıklamada cumhurbaşkanı adayıyla ilgili "Bir kez daha ilan ediyoruz ki; Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanı, Güçlendirilmiş Parlamenter sistemden yana olan, demokrasi âşıklarının adayı olacaktır" denildi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Akşener'in ev sahipliğinde İYİ Parti Genel Merkezi'nde bir araya geldi. İlk kez gündüz saatlerinde yapılan toplantı yaklaşık 5 saat sürdü.
"Bir kez daha ilan ediyoruz ki; Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanı, Güçlendirilmiş Parlamenter sistemden yana olan, demokrasi âşıklarının adayı olacaktır"
Toplantı sürerken yapılan açıklamada, muhalefetin cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin tartışmalarla ilgili, "Bilinmesini isteriz ki, altı siyasi partinin ortak akıl ve makulde buluşmak üzere oluşturduğu istişare mekanizmasını, adaylık tartışmasına indirgemeye çalışanlar, milletimizin ve ülkemizin geleceğine dair büyük bir kazanım olarak gördüğümüz çalışmalarımızı asla sekteye uğratamayacaktır. Bir kez daha ilan ediyoruz ki; Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanı, Güçlendirilmiş Parlamenter sistemden yana olan, demokrasi âşıklarının adayı olacaktır" denildi.
"Yarının Türkiyesi'ni inşa etmeye kararlıyız"
Ekonomiden, dış politikaya, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş için oluşturulan komisyon çalışmalarının ele aldığı toplantının ardından yapılan açıklamada, "İktidarın, milletimizi kutuplaştırarak, birbirine hasım ilan eden bu kutuplaşma üzerinden çıkar düzenini sürdürmeyi amaçlayan kirli siyasetinin karşısında huzurun hâkim olduğu 'Yarının Türkiyesi'ni inşa etmeye kararlıyız" görüşüne yer verildi.
Atılacak adımlar ele alındı
Ayrıca 29 yıl önce Madımak Oteli ve Başbağlar'da yaşamını yitirenler de anıldı. Altı siyasi partinin işbirliğinin geldiği aşama ve atılacak yeni adımların ele alındığı toplantıda, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş için gerekli anayasal ve yasal reformlarla ilgili kurulan komisyonun da çalışmalarını sürdürdüğü vurgulandı. Liderlerin açıklamasında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun, 15 milyon lira üzeri döviz varlığı bulunan şirketlere ticari kredi kullandırılmayacağına yönelik kararı, "Serbest kambiyo sisteminden sermaye kontrol sistemine geçişleri adımı" olduğu vurgulandı.
"Milletimizin hiçbir ferdini açlık sınırının altında bir asgari ücrete mahkûm etmemeye kararlıyız"
Meclis'ten geçen "ek bütçe" ise iktidarın "ekonomi politikalarının iflasının itirafı" olarak nitelendirlen açıklamada "Genel Başkanlar olarak bizler, iktidarın ülkemizi geçen yüzyılda kalan, kapalı bir ekonomi-politik sisteme yöneltme çabalarına karşı mücadele etme kararlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz. Kurallı, verimli, rekabetçi, istihdamı önceleyen bir ekonominin güvencesi olarak, yüksek enflasyon ve işsizliği bitirmeye, çiftçimizi, emekçimizi, sanayicimizi, esnafımızı, memurumuzu ve emeklimizi refaha kavuşturmaya; milletimizin hiçbir ferdini açlık sınırının altında bir asgari ücrete mahkûm etmemeye kararlıyız." denildi. Açıklamada, iktidarın görüşmelerini yeni yasama yılına ertelediği "Dezenformasyon Yasa Teklifi" de eleştirilerek, basın özgürlüğünü savunma konusunda kararlı tutumlarının devam edeceği vurgulandı.
NATO'nun Madrid zirvesi
Liderler, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'ya yönelik NATO vetosunu koşullu olarak kaldırdığı Madrid zirvesini de ele aldı ve ortak açıklamada da iktidarın zirvedeki tutumu "Türk dış politikasında ise son yıllarda kişisel ve tepkisel tercihlere bağlı olarak yaşanan; savrulma, hedefsizlik ve vizyonsuzluğun son örneği, NATO'nun Madrid Zirvesi sürecinde görülmüştür.
Türkiye'nin haklı taleplerini somut güvencelere bağlamayan üçlü mutabakat metni, bir iç siyaset malzemesi olarak kullanılması dışında herhangi bir değer taşımamaktadır. sözleriyle eleştirildi.
"Milletçe hak ettiğimiz, 21'inci yüzyıla yakışır, mutlu ve refah içinde bir Türkiye'ye kavuşmaktır"
Son dört yılda, ülkenin yaşadığı sorunların katlanarak arttığı belirtilen açıklamada, bunun nedeninin Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olduğu vurgulandı. Bunu aşmanın yolunun güçlendirilmiş parlamenter sistem olduğu vurgulanan açıklamada, "Özetle, sadece yönetim sisteminin değil, topyekûn hayatlarımızın değişmesidir. Milletçe hak ettiğimiz, 21'inci yüzyıla yakışır, mutlu ve refah içinde bir Türkiye'ye kavuşmaktır" ifadelerine yer verildi.
Erken seçim talebi
"Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne geçtiğimiz 2018 yılından bu yana sadece siyasi iktidarın ve bir avuç azınlığın memnun olduğu, vatandaşlarımızın ise feryat ve isyan ettiği, adaletsiz, haksız ve keyfi uygulamalarla, çarpık ve gayri ahlaki kriterlerle karşı karşıyayız" denilen açıklamada "Ülkemizin yaşadığı, özellikle son dört yıldır katlanarak artan ve milletimize ağır bir yük hâline gelen tüm sorunların kaynağında, tek bir kişinin ve onun belirlediği dar bir zümrenin tahakkümünü esas alan Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi vardır. Bu sorunları aşabilmenin yolu, siyasi iktidar ve ortaklarının tüm gündem değiştirme çabalarıyla yıpratmaya çalıştıkları Cumhuriyet değerlerimize ve demokratik hukuk devleti ilkelerine sımsıkı sarılarak millî egemenliğimizi esas alan “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi” yine milletimizin teveccühü ile hayata geçirmek üzere, seçim sandığının bir an evvel milletimizin önüne getirilmesidir." sözlerine yer verildi.