7 yıldan 1 yıla düşürülüyor! 1 yıldan uzun süre kullanılmayan cep telefonların kapanacak
1 yıldan uzun süre kullanılmayan cep telefonlarına yönelik yeni bir düzenleme geliyor. Cep telefonu klonlanmasına önlem olarak çıkan bu tasarı Meclis’te kabul edilerek yasalaştı.
İngilizce ifadesi ile IMEI, Türkçe açılımıyla “Uluslararası Mobil Cihaz Kodu” olarak bilinen kod tüm cep telefonlarında bulunması gereken kimlik numarasıdır. Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek olan yasa için telefoncular tüketicileri uyardı.
Elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan telefonların IMEI bilgilerinin pasife alınması, 7 yıldan 1 yıla düşürülüyor. Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek olan yasa için uzmanlar vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Yaklaşık 18 yıldır iletişim sektöründe işletmeci olduğunu belirten Şirin Göktimur, Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek olan yasadan olumsuz etkileneceklerini ifade etti. Göktimur: “Normalde var olan bir yasa vardı. Herkesin bildiği gibi 7 yıl kullanılmayıp sinyal almayan telefonların şebekeleri Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından kesiliyordu. Bu normal bir yasaydı. Ancak son zamanlarda meclise sunulan bir yasa teklifi oldu. Bu yasa içerisinde bir yıl boyunca sinyal alınmayan cep telefonlarının kullanıma kapanacağı bildirildi. Yani bu da demektir ki bu telefonların iletişimi kesilip çöp olacak. Aynı zamanda biz telefoncuların vitrininde çeşitli markalardan telefonlar bulunmakta. Bazı ürünleri 1 yıl bazılarını ise 2 yıl oluyor satamıyoruz. Böylelikle bir yılın sonunda bakacağız ki 30-40 tane her esnaf arkadaşın satılmayan telefonu pasif olacak” ifadelerini kullandı.
“Tüketiciler arızalı telefonu evde bir kenara atıp bekletmemelidir”
Vatandaşlara uyarılarda bulunan Şirin Göktimur; “Tüketiciler arızalı telefonu evde bir kenara atıp bekletmemelidir. Bu süre zarfında telefonunu tamir ettirmeye imkan bulamayan kullanıcı, bir yıl içerisinde mutlaka en az bir kez telefona SIM kartını takıp cihazın sinyal almasını sağlamalıdır. Bir iki görüşme yapılıp tekrar telefon bırakılmalıdır. Eğer bu yapılmazsa mağduriyetler yaşanabilir” diye konuştu.