Türkiye’yi sarsan deprem fırtınası sonrası deprem gerçeği bir kez daha gündemimize girdi. Candaş Tolga Işık Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür ile “Sesimi Duyan Var mı?” diyor.
Candaş Tolga Işık ve Prof. Naci Görür ile “Sesimi Duyan Var Mı?” her cuma saat 20:00'de tv100'de ekranlara geliyor.
"Avrasya ve Anadolu levhası arasındaki sınır boyunca Anadolu göreceli olarak Batı’ya gidiyor. Levha sınırı ve levhalarda hareketli olduğu için arzın içindeki sıcaklık farkıyla burada devam depremler olacaktır."
"Türkiye’nin en tehlikeli deprem sınırı yaklaşık Karlıova ile Yunanistan’a kadar olan 1650 kilometre…"
"Şimdi ikincisi Doğu Anadolu Fay Hattı’nda ise Bingöl-Karlıova arasındaki alan akademik bir sorun. Arap levhası kuzeye doğru geldiği için orada depremler oluyor."
"Afrika, Kıbrıs’ın altına daldığı için Akdeniz’de de çok deprem oluyor. Kahramanmaraş’ta olan deprem, enerjisinin bir kısmını güneye doğru verecek. Burada deprem olduğu zaman biz uyardık."
"Burada iki deprem olunca güneye dikkat dedik. Güneyde Hatay ve Adana havzası var. Hatay’da oldu... Levhanın hareketiyle enerji diğer faylara da transfer edilmiş olabilir."
"Adana havzasının devamı Kıbrıs’ta sınırlanır. Yedisu fayında, 7 büyüklüğü üstünde deprem olabilir."
"Çünkü, 1780’li yıllarda 7,4 büyüklüğünde deprem üretmiş. O zamandan beri deprem yok. Üstelik Erzincan depremi oldu ve oraya stres biriktirmiştir"
"Bu kesimlerde hassas olunması gerektiğini düşünüyoruz"
Çınarcık bölgesinde de deprem beklediklerini ifade eden Naci Görür, “Kırılma neredeyse kırılmayan yer duruyor. Kırılmayan yeri de kıracak" dedi.
"Bizim yaptığımız bütün araştırmalar Marmara’nın kırılma mecburiyetini gösteriyor"
"Adalar fayı ve Kumburgaz fayı ya beraber ya da ayrı ayrı kırılacak."
"Batı Tekirdağ fayının da 1912’de kırıldığını düşünüyoruz. Dolayısıyla İstanbul’da deprem olacak dememizin nedeni bilimsel gerçeklik"
"Marmara Bölgesi’nde Bursa, Çanakkale, Balıkesir yörelerinde de beklenen Marmara depreminde hassas bölgeler olduğunu bilmek lazım"
Görür, "İzmir Körfez de büyük bir fay var.."
"Nitekim, Körfez alanı 70 kilometre olmasına rağmen 117 kişi hayatını kaybetti"
"O bölge zayıf zemin. İzmir bölgesinde yaklaşık 12-13 tane aktif fay var" dedi.