Bolu Kartalkaya kayak merkezindeki Grand Kartal otelde çıkan yangında 78 kişi hayatını kaybetti.
Yangın sonrasında en çok konuşulan konulardan biri otelde yangın merdiveni olup olmadığı ve itfaiye denetlemesinin düzenli yapılıp yapılmadığı oldu.
Dün ortaya çıkan iki rapor, tartışmaları farklı bir boyuta taşıdı. Ortaya çıkan iki rapordan ilki 12 Aralık 2024 tarihine ait.
Söz konusu başvuru dilekçesi ve rapora göre, Grand Kartal Otel'in 12 Aralık 2024'te Bolu Belediyesin başvuru yaparak yangın denetimine girmek istediği ortaya çıktı.
Grand Kartal Otel yetkilileri, Bolu Belediyesi’ne başvuruda bulunarak otel binası için yangın yeterlilik belgesi talep etti.
İtfaiyenin 8 maddeden uygunsuzluk bulduğu otelde yangının başladığı restoran kısmında tahliye çıkışlarındaki yetersizlik, elektrik tesisatındaki uygunsuzluk, alarm sisteminin yetersizliği dikkat çekti.
Otelde, tahliye çıkışları olmadığı, ışıklı yönlendirme bulunmadığı, acil aydınlatma olmadığı, elektrik tesisatının yeterli olmadığı ve yangın sensörlerinin bulunmadığı belirtildi.
Ancak otel yönetimi 24 Aralık 2024 günü başvuruyu geri çekme kararı alıp, dilekçe veriyor. Evrakta işletmenin 3224 metrekarelik alan için istediği yangın raporunu, bu kez 3224 metrekarenin üzerine çizerek, 70 metrekareye düşürdüğü anlaşılıyor.
İKİNCİ RAPOR NE İFADE EDİYOR?
Ortaya çıkan ikinci raporda; Bolu Belediyesinin, Grand Kartal Otel'de açılmak istenen 70 metrekarelik kafe restoran için yapılan başvuru üzerine hazırladığı 2 Ocak 2025 tarihli belgede "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğine göre uygundur" ifadeleri yer alıyor.
Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’ne “Mudurnu Enerji” isimli şirketle başvurunun yapıldığı bu raporda; 70 metrekare kapalı alanı kapsayan kafe/restoran için yangın yeterlilik başvurusu yapılıp, inceleme gerçekleştirilmesi isteniyor. Bu bölüm, otelin ana binasına ekli, kayak yapanların dinlenmesi için tasarlanmış, bir ekleme gibi görünüyor.
Bolu Belediyesi ekipleri bu başvuruya 2 Ocak 2025 günü olumlu yanıt veriyor.
Belgede yangın söndürme cihazı, acil aydınlatma, kaçak akım rölesi bulunduğu kayıt altına alınıyor.
Raporda, “Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmeliğe uygundur.” deniyor.
TANJU ÖZCAN’DAN İDDİALARA YANIT: ''8 SORUN BULUNUYOR''
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, katıldığı bir programda çıkan evraklara ilişkin şu şekilde konuştu:
“16 Aralık’ta arkadaşlarımız gelip, inceliyor. 8 tane marjinal sorun bulunuyor ve 15 gün süre veriliyor. Bir nüshasını da kendilerine teslim ediyor. Onlar 15 gün içinde yerine getireceklerine 24’ünde ‘Başvurumuzu geri çekiyoruz’ diyorlar.”
Özcan, şirketin başvuruyu geri çekme kararının maliyetlerden kaçmak için alınmış olabileceğini söyledi. Bolu Belediye Başkanı, “3224 metrekarelik yer için yangın güvenliğine uygunluk raporu istenmiş sonuçta. Biz de ‘Şunları yerine getirirseniz veririz’ demişiz. İtfaiye müdürüm ve ilgili başkan yardımcım gözaltında. Savcılık adına jandarma yürütüyor soruşturmayı. Biz bu tahribatsız asıl belgeyi verdik.” ifadelerini kullandı.
''BİZ SADECE 70 METREKARELİK ALAN İÇİN OLUR VERDİK''
Özcan kamuoyunun gündemine gelen “Mudurnu Enerji” adlı şirketin açtığı kafe ile ilgili izin belgesiyle ilgili olarak ise şunları söyledi:
“O başvuruda bu binanın içinde dediği yer bir kafeterya. Muhtemelen otel başka işletmeciye kiralamış. 70 metrekarelik bir bölme. 70 metrekarelik o kısım, eklenti ve sundurması var. Burada işyeri açacağım, burada yeterlilik var mı deniyor. Arkadaşlarımız bu bölüm için yeterlilik var deniyor.
Yangın buradan çıkmış değil. Yangın binanın ön tarafından giriş var. Restoran ve mutfağı var burada otelin. Biz sanki otelin mutfağına, restoranına ruhsat vermişiz gibi algılatıyorlar.
Biz sadece 70 metrekareye ruhsat verdik. Burası 200 odalı bir otel. Burada restoran artı mutfak 70 metrekare olabilir mi? 370 misafire hizmet veriyorsunuz.
Burada herhalde kayakçıların kullandıkları kafe burası. Bu kafe yanmıyor. Yukarıdan dökülen ateş sebebiyle üst kısımlarında yangın çıkıyor. Yangın üst kattaki mutfaktan çıkıyor.”