Arkeologlar Sibirya'nın uzak bir bölgesinde çığır açıcı bir keşif yaparak avcılar ve toplayıcılar tarafından inşa edilen yaklaşık 8.000 yıllık bir kaleyi ortaya çıkardılar.
TOPLUMLARIN EVRİMLEŞMESİ YENİDEN DEĞERLENDİRİLECEK
Amnya I ve II kalesinin dünyanın en eski müstahkem yerleşim yeri olduğuna inanılıyor ve tarihçilerin karmaşık toplumların nasıl evrimleştiğini yeniden değerlendirmesine neden olabilir.
BALIK TUTMA NOKTASINA HAKİM BİR KONUMDA
Amnya kalesinin, Amnya Nehri kıyısındaki kumlu bir alanda yer alması, avcı-toplayıcıların bölgeyi bol miktarda balık tutma noktasını kontrol etmek için seçtiğini gösteriyor.
ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR YAŞANMIŞ
Arkeologlar, stratigrafiden ya da çökelti, toprak ve moloz birikiminden dolayı alanın birkaç kez yakıldığına dair kanıtlar buldular ve dış hendekte bölgede şiddetli çatışmaya işaret eden ok uçları keşfettiler.
13 YIL BOYUNCA ARALIKSIZ KAZI YAPTILAR
Ekip, 1987'den 2000'e kadar bölgeyi kazırken, müstahkem bir iç alanı gösteren ahşap çitleri keşfetti. Washington Eyalet Üniversitesi'nden Colin Grier şöyle dedi: "Mülkiyet sahipliği ve sosyal eşitsizlik gibi şu anda düşündüğümüz şeyler, insanlar insan olduğumuzdan beri düşünüyor. "
Amnya I'i oluşturan 10 çukur çöküntünün kalıntıları duvarın içinde yer almaktadır. Müstahkem yapının dışında 10 kulübe daha bulundu; bu, Amnya II olarak tanımlanan bir iç müstahkem alan ve bir dış, korunmasız bölümden oluşan hiyerarşik bir yapıya işaret ediyor.
Merkezi yükseltilmiş şömineler gibi inşaat özellikleri, yapıların uzun süreli konutlar olduğunu gösteriyordu; bu da kalıcı yerleşimlerin ve savunma yapılarının yalnızca tarım toplumlarında ortaya çıktığı inancıyla çelişiyordu.
'DÜNYANIN BİLİNEN EN ESKİ KALESİ'
Araştırmacılar ve arkeologlar daha önce avcı-toplayıcı toplumlarda rekabet ve çatışmanın var olmadığı varsayımıyla çalışıyordu. Ancak arkeologlar, toplanan örnekler üzerinde radyokarbon tarihleme yöntemi kullanarak 'yerleşim yerinin tarih öncesi yaşını' doğrulayabilir ve buranın 'dünyanın bilinen en eski kalesi' olduğunu tespit edebilirler.
60.000 YIL KADAR ESKİYİ BELİRLEYEBİLİR
Radyokarbon tarihleme, numunelerde bulunan karbon-14 izotopunun bozunmasını inceleyen ve 60.000 yıl kadar eski olan malzemelerin yaşını doğru bir şekilde tanımlayabilen bir tekniktir.
'Amnya'daki ayrıntılı arkeolojik incelemeler yoluyla, radyokarbon tarihlemesi için örnekler topladık, bölgenin tarih öncesi yaşını doğruladık ve burayı dünyanın bilinen en eski kalesi olarak belirledik. Freie Universität Berlin basın bülteninde, yeni paleobotanik ve stratigrafik incelemelerimiz, Batı Sibirya sakinlerinin tayga ortamının bol kaynaklarına dayanan sofistike bir yaşam tarzı sürdürdüğünü ortaya koyuyor. Universität, "Bu bulgu, ilk insan toplumlarına dair anlayışımızı yeniden şekillendiriyor ve insanların ancak tarımın gelişiyle birlikte anıtsal mimariye sahip kalıcı yerleşim yerleri inşa etmeye başlayacağı ve karmaşık sosyal yapılar geliştirebileceği fikrine meydan okuyor" diye ekledi.