ABD Başkanı Joe Biden adaylıktan çekildi! Kimi destekleyeceğini açıkladı

ABD Başkanı Joe Biden 5 Kasım'da gerçekleşecek seçimler için adaylıktan çekildiğini açıkladı. Biden açıklamasında "Bu hafta kararımla ilgili konuşma yapacağım" ifadelerini kullanırken Yardımcısı Kamala Harris'i destekleyeceğini ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden adaylıktan çekildi! Kimi destekleyeceğini açıkladı

ABD Başkanı Joe Biden, Kasım ayında gerçekleşecek 2024 ABD Başkanlık seçimlerinden resmen çekildiğini açıkladı.

81 yaşındaki ABD Başkanı Biden'a 28 Haziran gecesi eski ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştirdiği düellonun ardından peş peşe "adaylıktan çekilme" çağrıları gelmişti. Trump ile gerçekleştiği canlı yayın tartışmasındaki performansının zayıflığı ve mental sağlığı hakkında sıkça eleştirilen Biden, bugüne dek adaylıktan çekilmeyeceği yönünde mesajlar verdi.

Ancak ABD basınında geçtiğimiz iki günde çıkan haberlerde, Biden'ın hafta sonu adaylıktan çekilme ihtimalinin olduğu yazılmıştı. Son olarak ABD Başkanı Biden, yaptığı yazılı açıklamada adaylık yarışından çekildiğini duyurdu.

"YENİDEN SEÇİLME NİYETİM OLSA DA..."
Biden'ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Başkanınız olarak hizmet etmek hayatımın en büyük onuruydu. Yeniden seçilme niyetim olsa da, geri çekilmemin ve görev süremin geri kalanında yalnızca Başkanlık görevlerimi yerine getirmeye odaklanmamın partimin ve ülkemin çıkarına olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Biden mesajında, bu hafta kararının sebeplerine ilişkin bir açıklama yapacağını da kaydetti.

KAMALA HARRİS'E DESTEK 
Seçim yarışından çekildiğini açıklayan ABD Başkanı Joe Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i aday olarak onayladığını ve desteklediğini bildirdi. Biden, sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı.

2020 seçimlerinde başkan yardımcısı adayı olarak Kamala Harris'i seçmenin aldığı en iyi karar olduğunu kaydeden Biden, "Bugün de Kamala'ya partimizin adayı olması için tam destek ve onayımı veriyorum." ifadesini kullandı.

Biden, "Demokratlar, şimdi birlik olma ve Trump'ı yenme zamanı." mesajını verdi.

Harris, Demokrat Parti Ulusal Kongresi'nde delegeler tarafından yeterli oyu alması halinde Demokratların resmi adayı olacak.

HARRİS: NİYETİM ADAYLIĞI HAK ETMEK VE KAZANMAK
"Başkan'ın desteğini almaktan onur duydum" diyen Harris, "Niyetim adaylığı haketmek ve kazanmak." açıklamasını yaptı.

Harris ayrıca, "Demokrat Parti'yi ve ülkeyi birleştirmek ve Trump'ı yenmek için elimden gelen herşeyi yapacağım." dedi. 

20 OCAK'A KADAR GÖREVDE KALACAK
Böylece Biden, 20 Ocak 2025 gününe kadar görevde kalacak, sonrasında ise Beyaz Saray'a veda edecek.

Demokrat Parti'nin başkan adayı olarak kimi göstereceği henüz belirsiz. 

Joe Biden sosyal medya hesabı X'ten şu açıklamayı yaptı:
"Amerikalı dostlarım, geçtiğimiz üç buçuk yıl boyunca ulus olarak büyük ilerleme kaydettik. Bugün Amerika dünyanın en güçlü ekonomisine sahip. Ulusumuzu yeniden inşa etmek, yaşlılar için reçeteli ilaç maliyetlerini düşürmek ve uygun fiyatlı sağlık hizmetlerini rekor sayıda Amerikalıya ulaştırmak için tarihi yatırımlar yaptık. Zehirli maddelere maruz kalan bir milyon gaziye kritik derecede ihtiyaç duydukları bakımı sağladık.

Son 30 yılın ilk silah güvenliği yasasını geçirdik. İlk Afro-Amerikan kadını Yüksek Mahkeme'ye atadık. Ve dünya tarihindeki en önemli iklim mevzuatını geçirdik. Amerika liderlik etmek için hiç bugünkü kadar iyi bir konumda olmamıştı.

Bunların hiçbirinin siz Amerikan halkı olmadan yapılamayacağını biliyorum. Birlikte, yüzyılda bir görülen bir salgının ve Büyük Buhran'dan bu yana yaşanan en kötü ekonomik krizin üstesinden geldik. Demokrasimizi koruduk ve muhafaza ettik. Ve dünyanın dört bir yanındaki ittifaklarımızı yeniden canlandırdık ve güçlendirdik.

"BAŞKANLIK GÖREVİME ODAKLANACAĞIM"
Başkanınız olarak hizmet etmek benim için hayatımın en büyük onuru oldu. Her ne kadar yeniden seçilmek istesem de, görevimden ayrılmamın ve görev süremin geri kalanında yalnızca Başkanlık görevimi yerine getirmeye odaklanmamın partim ve ülkem için en iyisi olacağına inanıyorum.

Bu hafta içinde kararımla ilgili olarak ulusa daha ayrıntılı bir şekilde sesleneceğim. Şimdilik, yeniden seçilmem için çok çalışan herkese en derin şükranlarımı sunuyorum. Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e tüm bu çalışmalarda olağanüstü bir ortak olduğu için teşekkür etmek istiyorum. Ve bana duyduğunuz inanç ve güven için Amerikan halkına en içten şekilde minnettarım.

Bugün her zaman inandığım şeye inanıyorum: Birlikte olunca Amerika'nın yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Sadece Amerika Birleşik Devletleri olduğumuzu unutmamalıyız"