AB'den 'nitelikli göçmenler' için kritik hamle
Avrupa Birliği (AB), AB üyesi olmayan ülkelerden gelecek "yüksek nitelikli göçmenleri" çekmek amacıyla "AB Mavi Kartı" adı verilen uygulamasını daha esnek hale getirdi.
AB Mavi Kart Yönetmeliği'nde reform amacı taşıyan yeni kurallar, Avrupa Parlamentosu'nda yapılan oylamada kabul edildi. Böylece, önemli sektörlerdeki işçi açığını kapatmak için AB vatandaşı olmayan yüksek nitelikli kişilerin AB ülkelerince göçmen olarak kabul edilmelerinde bazı kolaylıklar sağlandı.
Buna göre, mavi karta başvuranların en az 6 aylık bir iş için sözleşme veya bağlayıcılığı olan bir iş teklifi sunması gerekecek. Daha önce bu süre 12 ay olarak uygulanıyordu. Çalışana ödenecek maaş tutarının alt sınırı da düşürüldü.
Mülteciler gibi uluslararası korumadan faydalanan kişiler de artık iltica veya koruma statüsü kazandıkları ülke dışında tüm AB ülkelerinde mavi karta başvurabilecek.
Enformasyon ve iletişim teknolojileri sektörü gibi belli alanlarda mesleki niteliklerin onaylanması da ilgili iş tecrübesinin kanıtlanmasıyla mümkün olacak.
Mavi kart sahipleri, kartı aldıkları ülkede 12 ay geçirdikten sonra başka bir AB ülkesine yerleşebilecek. Mavi kartı olanların aile birleşimleri ve aile bireylerinin iş piyasasına erişimi hızlandırılacak.
AB Mavi Kart Yönetmeliği 2009'dan beri yürürlükte. Ancak AB yönetimi, sistemin kritik sektörlerde AB'nin ihtiyaç duyduğu yüksek nitelikli göçmenleri çekmede yeteri kadar başarılı olamadığı gerekçesiyle mavi kart uygulamasını reformdan geçirmeye karar vermişti.
Mavi kart, 2019'da çoğu Almanya tarafından 36 bin 809 göçmene verildi.
Mavi kart nedir?
Almanya’da Blue Card (mavi kart), Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden gelen yüksek nitelikli işgücünün Almanya ve AB ülkelerinde çalışmasına imkan sağlayan bir oturma izni türüdür. Blue card, yüksek öğrenim diplomasına sahip kişilere, aldıkları eğitime uygun bir iş bulmaları halinde, aileleri ile birlikte Almanya’ya yerleşme ve bir firmaya bağlı olarak ücretli çalışma fırsatı sunuyor. Ancak Blue Card başvurusunda bulunacak kişilerin Almanya’nın belirlediği nitelikli işgücü tanımına uygun olduklarını ispatlamaları gerekiyor.
Detaylı bilgi için tıklayınız...
Kimler mavi kart için başvurabilir?
Avrupa Birliği dışında yaşayan, alanında uzmanlaşmış ve en az 3 ila 5 yıl profesyonel iş tecrübesine sahip kişiler Blue Card (mavi kart) başvurusunda bulunabiliyor. Aslında bu başvuruda iş tecrübe süresi için kesin olarak belirlenmiş bir madde yok. Ancak bir alanda kalifiye olduğunuzu kanıtlamak için belli bir süre çalışmış olmak ve referans mektupları başvurunuzun kabul edilme şansını daha yukarı çekecektir. Mavi kart başvurusunda bulunmak isteyenlerin aşağıdaki şartları yerine getirmesi gerekiyor:
Üniversite diplomanız olması ve bunun Alman yüksek öğretim standartlarında denkliğinin olmasıBaşvuru yapacak adayın Almanya’dan bir firma ile bir iş sözleşmesi yapmasıİş sözleşmesinde belirtilen maaşın Almanya’da Blue Card için belirlenen minimum brüt maaş seviyesinden yüksek olması. (Yıllık 56.800 Euro, 2021 yılında güncellendi.)İngilizce veya Almanca dil yeterliliğinin olması (Mavi kart kapsamında Almanca şartı aranmaz, İngilizce ile başvuru yapmak mümkündür)Varsa iş tecrübenizi kanıtlamanız gerekmektedir (Daha önce çalışılan yerlerden alınan referanslar, Almanya’nın aradığı nitelikli iş gücü kapsamına girebilmek için önemlidir)