Uzmanlar, süper grip vakalarına ilişkin vatandaşları uyardı. Bir şehirde süper grip vakaları yüzünden acil servisler hastalarla dolup taştı. Kış mevsiminin etkilerini iyiden iyiye göstermesiyle birlikte önce çocuklarda görülen bulaşıcı hastalıklar yetişkinlerde de görülmeye başlandı. Hastalığa yakalanan bireylerin uzun süre boyunca iyileşememesi sebebiyle doktorlar alarm verdi.
Süper grip her yere yayıldı
Okulların açılmasıyla birlikte Strep A bakterisinin çocuklar arasında bir anda bulaşması ile birlikte uzmanlar hijyen konusunda anne babaları uyarmıştı. Ardından havaların soğumasıyla birlikte artış gösteren Nezle, grip, influenza, bronşit gibi vakaları ve yetişkin bireylerde uzun süren öksürük toplumun büyük çoğunluğuna yayıldı. Özellikle Samsun'da etkili olan süper grip vakaları sebebiyle hastanelerin acil servisleri doldu taştı. Şehirde uzmanlar tarafından alarm verildi.
Samsun'daki 'süper grip' vakaları hakkında konuşan Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Ali Oruç, Samsun'da poliklinik ve acil servislerdeki yoğunluk oranının yüzde 30 oranında arttığını söyledi.
Toplum genelinde solunum hastalıkları arttı
Şehirde artan süper grip vakaları üzerine Samsun İl Sağlık Müdürlüğü'nden uyarılar geldi. Dr. Öğr. Üyesi Oruç, yüzde 30 oranındaki hasta yoğunluğundaki her 3 hastadan 2’sinin solunum yolu hastalıkları şikayetiyle poliklinik ya da acil servislere başvurduğunu vurguladı.
Acil servisteki hasta yoğunluğuna dikkati çeken Öğr. Üyesi Oruç, ''Son 2-3 aydır acil servislerimiz ve polikliniklerimizde solunum yolu hastalıkları ile ilgili bir artış mevcut. Buna baktığınızda hem influenza grip vakalarının hem de RSV virüsünün arttığını görüyoruz. Bu vakaların hepsinin bir arada olması adeta bir ‘süper grip’ mantığında çalıştığını görmekteyiz.
Son dönemde acildeki hasta yükümüzün yüzde 30 arttığını görüyoruz. Bu yüzde 30’un da her 3 hastadan 2 tanesinin solunum yolu hastalıkları şikayetiyle geldiğini görüyoruz.'' açıklamasını yaptı. Konuya ilişkin uyarılar da yapan Dr. Öğr. Üyesi Oruç, maske ve hijyen kurallarını da hatırlattı.
Maske ve izole olmak büyük önem taşıyor
Dr. Öğr. Üyesi Oruç, karşılaştıkları vakaların büyük çoğunluğunun çocuklar ve kronik rahatsızlıkları olan kişiler olduğunu belirtirken ''Daha önceden de mevsimsel grip hastalıklarını görüyorduk. Mevsimsel değişikliklerde yoğunluk görülüyordu.
Bugünde de gördüğümüz okullardaki çocuklarımız olsun, kronik hastalıklı vatandaşlarımız ve yaşlılarımız olsun grip vakalarının biraz daha yoğun olduğunu görüyoruz. Uyarımız; çocuklarımız grip olduklarında kendilerini izole edip, maske kullanmalarını istiyoruz.
Yaşlılarımızın eğer hastalarsa istirahat ederek, tedavilerini alarak hızlı bir şekilde gripten kurtulmalarını istiyoruz. Semptomu olan hastaların öncelikle aile hekimlerine başvurarak tedavilerini almalarını ve bu dönemde başkalarına bulaştırmamalarını istiyoruz. Hastalarımıza Allah’tan şifa diliyorum.'' şeklinde açıklama yaptı.
RSV virüsü, grip ve soğuk algınlığına benzer şikayetlerle başlayıp tedavisinin gecikmesi halinde akciğerlere zarar veriyor. Yaş grubu farketmeksizin özellikle bebekler ve yaşlılarda hayati tehlikeye yol açabilecek enfeksiyonlara sebep olan virüs, son dönemde toplumda çok fazla sayıda insan görülüyor.
Tüm bebekler 2 yaşına kadar RSV virüsü ile tanışıyor. Hayat boyu da bu enfeksiyon tekrarı görülüyor. Büyük çocuk ve erişkinlerde RSV genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu; bebek ve küçük çocuklar ile prematüre doğanlarda, bağışıklık yetmezliği olanlarda ve yaşlılarda ciddi alt solunum yolu enfeksiyonları görülebiliyor.
Süper Grip belirtileri nelerdir?
Süper gripten muzdarip olanlar sinüs ve göğüs enfeksiyonları, öksürük, boğaz ağrısı, yorgunluk ve tat ve koku kaybı gibi semptomlar yaşıyor. Bu semptomlar Covid-19?un belirtilerine benziyor, ancak hastalar PCR testlerinde pozitif çıkmıyor. Ancak, süper gribe yakalananlar da Covid-19 hastaları gibi günlerce yatakta kalabiliyor.