Dünya genelinde artan sıcaklıklar küresel ısınmanın boyutunu günden güne yükseltiyor. Türkiye'de 2023 yılı yaz aylarında artan sıcaklıklar uzmanların deniz suyuna dikkat kesilmesine neden oldu. Adana, Hatay, Antalya, Mersin ve Osmaniye'den başlayan ısı artışı şimdi tüm dünyaya yayılıyor.
YÜKSEK SICAKLIK HİÇ DÜŞMÜYOR
Mart ve Nisan 2023'te bilim insanları dünya denizlerinin yüksek bir hızla ısındığını fark etmeye başladı. Bu süre zarfında denizler, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin (NOAA) kaydettiği en yüksek seviyeleri geçti ve hala bu sıcaklıkları koruyor.
ORTOLAMANIN 16,5 DERECE ÜSTÜNE ÇIKTI
Temmuz ayında küresel deniz yüzeyi sıcaklıkları ortalamanın 16,5 derece üzerindeydi. NASA Dünya Gözlemevi tarafından paylaşılan hızlandırılmış video, denizin 1 Nisan 2023'ten bu yana nasıl ısındığını gösteriyor. Haritada en sıcak sular koyu kırmızı renkte görünüyor ve 21 Ağustos'a kadar yayılımı görülebiliyor.
OKYANUSLAR GÜNEŞ IŞINLARINI EMİYOR
Isınan deniz sıcaklıkları büyük ölçüde iklim değişikliğine bağlanıyor. Sera gazlarının atmosfere pompalanması, Dünya'nın uzaya eskisi kadar ısı yaymasını engelliyor. Bu, dünyanın okyanusları tarafından emildiği anlamına gelir.
"ATMOSFERE ÇOK FAZLA SERA GAZI SALDIK"
NASA'nın Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü müdürü Gavin Schmidt, NASA Dünya Gözlemevi'ne şunları söyledi: "Uzun vadede, hemen hemen her yerde daha fazla sıcaklık ve daha sıcak deniz yüzeyi sıcaklıkları görüyoruz. Bu eğilim neredeyse tamamen insan zorlamasıyla ilişkilendirilebilir; endüstriyel çağın başlangıcından bu yana atmosfere çok büyük miktarda sera gazı saldık."
BAŞKA FAKTÖRLER DE ETKİLİ
Deniz sıcaklıklarının yükselmesine katkıda bulunan başka faktörler de var. Rüzgar düzenleriyle eşleştirilmiş hava koşullarının yanı sıra toz dağılımı ve aerosolleri de içerirler. Schmidt, bunların hepsinin deniz yüzeyinde kısa vadeli etkileri olabileceğini söyledi.
KORKUNÇ ORAN
Nature'da yayınlanan 2020 tarihli bir araştırma, okyanus tarafından emilen ekstra ısının yaklaşık yüzde 90'ının artan sera gazlarından kaynaklandığını ortaya çıkardı.
REKOR KIRDI
Bu yıl dünya Pasifik'te El Niño'yu yaşıyor. Bu yıl görülen rekor deniz sıcaklıkları göz önüne alındığında dikkate alınması gereken en önemli faktörlerden biri bu.
Willis, "Nisan ayının başında küresel yüzey sıcaklığında büyük bir sıçrama yaşadık; tam da Pasifik sıcaklıkları yükseldiğinde ve ayrıca doğu Pasifik'teki deniz seviyeleri yükselmeye başladığında." dedi.
"HAFTAYA AVRUPA'YI VURACAK"
"Atlantik'teki sıcak hava dalgaları önemli ve önümüzdeki aylarda Avrupa'daki deniz yaşamı ve hava durumu üzerinde ciddi etkiler yaratacak. Ancak bu yıl küresel anlamda çılgın bir yolculuğa çıkan Pasifik oldu."