Antigua ve Barbuda topluluğunun bir parçası olan küçük, ıssız bir Karayip adası olan Redonda, yaklaşık bir yüzyıl önce istilacı türler tarafından yok edildikten sonra yerel ekosistemini geri kazanma yolunda ilerliyor.
Yaklaşık bir mil uzunluğundaki küçük Redonda adası, eskiden birçok deniz kuşu türünün sığınağıydı. Bu sığınak özelliği adayı gübre ve barut haline getirilebilecek zengin bir guano (veya deniz kuşu dışkısı) kaynağı haline getirdi.
100'DEN FAZLA MADENCİ GÖREVLENDİRİLDİ
Earth Island Journal'a göre, 19. yüzyılda İngiliz hükümeti yılda birkaç ton guano çıkarmaya başlamak için 100'den fazla madenciyi görevlendirdi.
İNSANLAR KAÇTI, FARELER KALDI
İnsanlar 1930'larda adayı terk etti, ancak sona eren madencilik operasyonları geride, adanın ekosistemine zarar veren, çoğunlukla evcil keçiler ve kaçak siyah fareler olmak üzere istilacı türleri bıraktı.
TÜRLERİN YOK OLMASINA NEDEN OLDU
BBC'nin bildirdiğine göre, ada çok geçmeden çorak bir araziye dönüştü. Dünyanın başka yerlerinde yaptıkları gibi, fareler ve keçiler Redonda'nın ormansızlaşmasına ve çölleşmesine katkıda bulundular ve endemik iguanaların yok olmasının yanı sıra adada yuva yapan Antigua baykuşunun yok olmasından da sorumlu tutuldular.
YABANİ KEÇİLER BİLE AÇLIKTAN ÖLDÜ
Bir Antigua ve Barbuda STK'sı olan Çevresel Farkındalık Grubu'na (EAG) göre. 2012 yılına gelindiğinde ekosistem o kadar ciddi bir şekilde bozuldu ki yabani keçiler bile açlıktan ölüyordu.
7.000 FARENİN YOK EDİLMESİ AMAÇLANDI
2016 yılında EAG gibi çevre grupları, adaya özgü yerel bitki yaşamını ve hayvan türlerini geri getirmek için restorasyon çalışmaları başlattı. Plan, Redonda'nın tahmini 60 keçisinin Antigua'ya taşınmasını ve yerel ve uluslararası gönüllülerin yardımıyla yaklaşık 7.000 farenin yok edilmesini içeriyordu.
"ADA AYLAR İÇİNDE KENDİNİ TOPARLADI"
EAG'nin Redonda program koordinatörü Johnella Bradshaw, CNN'e "Yaptığımız tek şey bu. Orada olmaması gereken türleri kaldırdık ve aylar içinde bitki örtüsünün yeniden büyüdüğünü, adanın toparlandığını gördük" dedi.
TÜRLER 2 YIL İÇİNDE GERİ DÖNDÜ
EAG'ye göre sadece iki yıl içinde tüm türler geri dönmeye başladı. STK, "İstilacı türlerin yok edilmesinden sonraki 24 ay içinde, üç kertenkele türünden en az ikisinin popülasyonu üç kattan fazla arttı ve on yıllardır görülmeyen kara kuşları ve omurgasız türleri geri döndü." diye yazdı.