4 Aralık Pazartesi günü Gemlik Körfezi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem sonrası vatandaşlar "Evimin altından fay hattı geçiyor mu, nerelerden geçiyor?" sorusuna yanıt aramaya başladı. Bursa merkezli depremde başta İstanbul olmak üzere Kocaeli, Sakarya, Çanakkale gibi çevre illerde de depremin hissedildiği bildirildi. Bu noktada: vatandaşlar kendi yaşadıkları çevrede diri fay hattı olup olmadığını öğrenmek istiyor. Peki, Evimin altından fay hattı geçiyor mu, nerelerden geçiyor? İşte AFAD MTA Diri fay hattı/Deprem risk haritası sorgulama!
BURSA'DA 5.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM!
4 Aralık 2023 Pazartesi günü saat 10.42'de Bursa'nın Mudanya ilçesinde meydana gelen deprem 5.1 büyüklüğünde gerçekleşti.
Büyüklük:5.1 (Mw)
Yer: Marmara Denizi - Gemlik Körfezi - [04.73 km] Mudanya (Bursa)
Tarih:2023-12-04
Saat:10:42:20 TSİ
Enlem:40.42694 N
Boylam:28.83194 E
Derinlik:8.98 km
YENİLENMİŞ DİRİ FAY HATTI HARİTASI MTA İLE YAYINDA!
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından paylaşılan harita üzerinde diri faylar işaretlendi. Yenilenmiş harita üzerinde 485 diri fay belirlendi.
Bu faylar 45 ilde 110 ilçeyi kapsıyor. "Evimin altından fay hattı geçiyor mu" sorusu haritadaki işaretler ile belirleniyor.
İşte, deprem riski taşıyan o iller:
DİRİ FAY HATTI ÜZERİNDE YER ALAN İLLER
AKSARAY,
AYDIN,
BALIKESIR,
BOLU,
BURDUR,
BURSA,
BINGÖL,
DENIZLI,
ESKIŞEHIR,
ERZINCAN,
ERZURUM,
HAKKARI,
HATAY,
İZMIR,
KAHRAMANMARAŞ
MANISA,
MUĞLA,
KOCAELI
KONYA,
OSMANIYE,
SAKARYA
TOKAT'IN yanı sıra 110 ilçe de diri fay üzerinde. Diri fay hatlarını görmek için:
DİRİ FAY NEDİR?
Diri fay ya da aktif fay adıyla bilinen 5.5 ve üzerinde deprem üretebilecek hatların bu ismi almalarının sebebi tarihsel dönemde deprem yaşamış faylar olmalarından kaynaklanır.
Yer kabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, (üzerinde deprem gerçekleşen ve hareket eden iki levha ya da levhacık arasındaki ara yüzey) fay olarak adlandırılır.
Fayların dirilikleri tarihsel geçmişleriyle birlikte tarihi yapıları etkileyen faylanma işaretlerinden de anlaşılabilir.
Diri Fay Haritaları, deprem tehlikesinin belirlenmesi ve deprem zararlarının azaltılmasında gerekli bilgi altyapısının temelini oluşturur.
BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.
ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
EN AZ RİSKLİ DEPREM BÖLGESİNDE OLAN İLLER
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'dır.