Afrika'da kırmızı alarm! M çiçeği salgını durdurulamıyor! Tüm kıtada acil durum ilan edildi!

Afrika'da M çiçeği (mpox) virüsü ocak ayından bu yana görülmemiş bir hızla yayılırken kıta genelinde acil durum ilan edildi. Virüs nedeniyle yaşanan ölümler 2022’den beri bin 500’e yaklaşırken yetkililer kararın tüm kıtanın güvenliği için alındığını belirtti.

Afrika'da kırmızı alarm! M çiçeği salgını durdurulamıyor! Tüm kıtada acil durum ilan edildi!

Afrika Birliği, kıta genelindeki Afrika ülkelerinde hızla yayılan M çiçeği (mpox) virüsüne karşı kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan edildiğini bildirdi.

ÖlÜ SAYISI 1.450'Yİ AŞTI 

Virüsten en çok etkilenen ülke Demokratik Kongo Cumhuriyeti olurken 2022'den bu yana kıtadaki ölü sayısı 1.450'yi aştı.

Afrika Birliği'nin sağlık gözlemcisi, kıtada giderek büyüyen mpox salgını nedeniyle halk sağlığı açısından acil durum ilan etti ve bu hareketin bir "eylem çağrısı" olduğunu söyledi.

İLK KEZ 1970'DE GÖRÜLMÜŞTÜ, TÜM KITAYI SARDI

Salgın, başta daha önce maymun çiçeği olarak adlandırılan virüsün insanlarda ilk kez 1970 yılında keşfedildiği Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC) olmak üzere birçok Afrika ülkesini sarmış durumda.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC) Başkanı Jean Kaseya, "mMpox'u kıta güvenliği için halk sağlığı acil durumu olarak ilan ediyoruz. Virüs artık sınırları aştı, kıtamız genelinde binlerce kişiyi etkiledi, aileler parçalandı ve acı ve ıstırap kıtamızın her köşesine dokundu" dedi.

Afrika'da kırmızı alarm! M çiçeği salgını durdurulamıyor! Tüm kıtada acil durum ilan edildi! - Resim : 1

 

CDC verilerine göre 4 Ağustos itibariyle Ocak 2022'den bu yana Afrika'da 38 bin 465 mpox vakası görüldü ve bin 456 kişi hayatını kaybetti.

Jean Kaseya kararı bir eylem çağrısı olarak tanımlarken tehdidi ortadan kaldırmak için agresif şekilde çalışılması gerektiğini söyledi.

ACİL DURUM AÇIKLAMASI GELDİ 

CDC'nin yaptığı acil durum açıklaması Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum komitesinin 14 Ağustos'ta, DSÖ'nün çalabileceği en yüksek alarm olan uluslararası halk sağlığı acil durumunun (PHEIC) tetiklenip tetiklenmeyeceğine karar vermek üzere yapacağı toplantıdan önce geldi.

Afrika'da kırmızı alarm! M çiçeği salgını durdurulamıyor! Tüm kıtada acil durum ilan edildi! - Resim : 2

 

 DSÖ DEVREYE GİREBİLİR: ULUSLARARASI HALK SAĞLIĞI ACİL DURUMU

Yani DSÖ, Afrika kıtasının aldığı acil durum kararıyla birlikte “en yüksek alarm” seviyesi olan “uluslararası halk sağlığı acil durumu” ilanı yapabilir. 

ABD hükümeti de acil durumla ilgili açıklama yaparak Demokratik Kongo Cumhuriyeti, etkilenen diğer ülkeler ve sağlık kuruluşları ile mpox konusunda "yakın koordinasyon" içinde olduğunu söyledi.

ABD bu yıl şimdiye kadar Afrika ülkelerinin mpox'a hazırlanmalarına ve müdahale etmelerine yardımcı olmak için programlanmış yardımın ötesinde 17 milyon dolar katkıda bulundu.

Virüsün “Clade IIb” adı verilen suşu nedeniyle Mayıs 2022'de, mpox enfeksiyonları dünya çapında artış göstermişti. DSÖ bu nedenle Temmuz 2022'den Mayıs 2023'e kadar süren “uluslararası halk sağlığı acil durumu” ilan etmişti.