Dünya tarihinde bir ilk, Afrika kıtasında yer alan Gabon'daki bir mağarada yaşandı. Onları bulan araştırmacılar ile birlikte tüm dünyada şaşkına döndü. Çünkü burada keşfedilen canlı, tüm dünyadaki en vahşi yaratıklardan biri olan timsah ailesine ait bir türdü. Ancak onlardan çok farklı görünüyorlardı. Latince ismi Osteolaemus tetraspis olan bu canlılar, Turuncu cüce mağara timsahları olarak biliniyor. Bu canlıların dünyada sadece Abanda mağara sistemi, Ogooue-Maritime Eyaleti, Gabon'da tamamen karanlık bir ortamda yaşadıkları ve mağara cırcır böcekleri ve yarasalarla beslendikleri öğrenildi.
BİNLERCE YILDIR ORADA OLABİLİRLER
Bu mağaralarda kaç timsahın yaşadığı veya bu yer altı yaşam tarzını ne zaman benimsedikleri bilinmiyor; ancak binlerce yıldır orada yaşıyor olabilirler ve bilim insanları, hatta yeni bir türe evrimleşme sürecinde olabileceklerini söylüyor. Mağarada yaşayan timsahlar ilk kez 2010 yılında incelendi ve 2016 yılında ormanda yaşayan benzerleriyle karşılaştırılan bir çalışma, ikisi arasında bir dizi fark olduğunu gösterdi.
ORMANDA YAŞAYANLARDAN DAHA İYİ DURUMDALAR
Diyetleri çok farklı, mağara timsahları neredeyse sadece mağara duvarlarına tutunan cırcır böcekleri ve yarasalarla besleniyor. Mağara timsahlarının genellikle ormanda yaşayanlardan daha iyi durumda olduğunu buldular, ekip bunun muhtemelen mevcut av bolluğundan ve avcı eksikliğinden kaynaklandığını söylüyor. Mağara timsahlarının yumurtalarını mağaraların ağzına bıraktıklarını, ardından yavruların karanlığa doğru ilerlediğini öne sürüyorlar. Yetişkinliğe ulaştıklarında, mağaraları tekrar terk ettikleri düşünülüyor.
ALIŞILMADIK DERECEDE TURUNCU RENK
Florida Uluslararası Üniversitesi'nden koruma biyoloğu ve baş yazar Matthew Shirley, 2018'de National Geographic'e yetişkin timsahlarda görülen alışılmadık turuncu derilerin, üre açısından zengin yarasa guanosunda yüzmelerinin sonucu olabileceğini söyledi. Shirley, "Zamanla bu maruziyetin timsahların derisinde kimyasal beyazlamaya neden olduğu anlaşılıyor" diye yazdı.
MUTASYONA UĞRADIKLARINI GÖSTERİYOR
İlginç bir şekilde, timsahların genetik analizi -ki henüz yayınlanmadı- turuncu mağara timsahlarının mutasyona uğradığını gösteriyor, 2018'de Guardian'da yayınlanan bir makaleye göre . Araştırmacılar gazeteye mağara timsahlarında bulunan bir haplotipin (bir ebeveynden miras alınan bir grup DNA varyantı) orman timsahlarında bulunmadığını söyledi.
İZOLE BİR GENETİK GRUP
Çalışmanın ortak yazarı ve Fransa'nın Kalkınma Araştırmaları Enstitüsü'nde araştırmacı olan Richard Oslisly Guardian'a "Abanda mağaralarındaki timsahlar, izole bir genetik grup olarak öne çıkıyor" dedi. Bu genetik değişim, mağara timsahlarının yeni bir türe doğru evrimleştiğinin kanıtıdır. Shirley, National Geographic'e "Bu izolasyonun ve çok az bireyin gelip gitmesinin bir sonucu olarak, yeni bir türe dönüşme sürecindeler. Bunun yakında olup olmayacağını kimse tahmin edemez." dedi.